Felfüggesztett börtön a volt SS-őrnek

2020. Július 23. / 14:18


Felfüggesztett börtön a volt SS-őrnek

A most elítélt Bruno Dey az SS kötelékében lágerőrként szolgált a lengyelországi Stutthof koncentrációs táborban 1944 augusztusa és 1945 áprilisa között. A vád szerint  az akkor 17-18 éves Dey részt vett 5232 ember meggyilkolásában.


Egy német bíróság két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Bruno Dey 93 éves korábbi SS őrt, aki egy koncentrációs táborban több ezer zsidó meggyilkolásában segédkezett.

Bruno Dey 17 éves volt, amikor 1944-ben a Lengyelország északi részén található stutthofi náci koncentrációs táborba vezényelték. A 2019 októberében kezdődött, és ma lezárult perében azzal vádolták, hogy 1944-45 között részt vett az ott fogva tartott 5230 zsidó kivégzésében. Az ügyészek szerint az őrként szolgálatot teljesítő férfi a „gyilkoló gépezet egyik fontos láncszeme” volt.

Az egykori lágerőr azt ugyan elismerte, hogy ott volt a koncentrációs táborban, de tagadta, hogy részt vett volna a gyilkosságokban. Dey bocsánatot kért a bíróságon minden olyan embertől, illetve hozzátartozóiktól, aki átélte „ezt a pokoli őrültséget”.

Az ügyben eljáró hamburgi bíróság ennek ellenére bűnösnek találta Deyt, akit két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt. Mivel a II. világháború idején Dey csak 17-18 éves volt, még most is az ifjúsági büntetési irányelvek vonatkoznak rá.

FORRÁS: KIBIC.HU

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek