Elrejtett tárgyak az auschwitzi 17-es blokkban

2020. Május 22. / 09:51


Elrejtett tárgyak az auschwitzi 17-es blokkban

Elrejtett használati tárgyakat, késeket, villákat, ollókat és szerszámokat találtak a hajdani auschwitzi náci koncentrációs tábor 17-es blokkjának kéményében – írta a BBC hírportálja. Egyelőre nem tudni, miért rejtették el a rabok a tárgyakat.


A munkások még áprilisban dolgoztak egy kéménykürtőn, melynek belsejében a tárgyakat megtalálták. A késeket, villákat, ollókat és szerszámokat találtak a hajdani auschwitzi náci koncentrációs tábor 17-es blokkjának kéményében találták meg, majd kiemelték és dokumentálták őket, mielőtt az Auschwitzi Múzeumba kerültek volna.

A fő táborban elhelyezkedő 17-es blokkról úgy tudni, a mesterségekhez értő rabokat tarották ott fogva. A blokkot a nemzetiszocializmus áldozatainak osztrák nemzeti alapja készíti elő egy kiállításra.

Egyelőre nem tudni, miért rejtették el a rabok a tárgyakat, az osztrák szervezet közleménye szerint a lehetséges okok között a ruhák készítése és javítása, lakatosmunkák végzése, szökés előkészítése vagy a más rabokkal való csere is szerepelhet.

A második világháború idején a német megszállás alatt álló Lengyelország déli részén hozták létre a nácik az auschwitzi koncentrációs tábort, az európai zsidók megsemmisítésének központját, ahol szisztematikusan meggyilkoltak 1,1 millió embert.

A BBC cikke ide kattintva olvasható.

(Fotó: AFP)

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek