Dánia: Vérvádas provokáció egy zsidó temetőben

2021. Április 07. / 13:11


Dánia: Vérvádas provokáció egy zsidó temetőben

Ǻlborg dán város zsidó temetőjében vasárnap éjszaka vörös festékkel befestett játékbabákat találtak olyan röplapokkal, amelyek a vérvádat hirdették. A röplapok nagy Dávid-csillagot ábrázoltak, a „Pesach” címszó alatt pedig ez állt: „a zsidó vérontás újabb ünnepe”. Aláírásként a Nordfront online címe szerepelt. A szervezet a skandináv neonáci Északi Ellenállási Mozgalom (NRM) dániai frakciója.


A zsidó temetőben több vörös festékbe mártott játékbabát találta, amiket kívülről dobtak át a falon. A falakat helyenként vörös festékkel fújták le. A rendőrség gyűlölet-bűncselekményként kezeli az ügyet és lépéseket tett az elkövetők kézre kerítésére – írja a Szombat. 

Henrik Beck, a nyomozást vezető rendőrtiszt azt nyilatkozta:  „Az incidens kapcsolatba hozható a Nordfronttal – hacsak nem mások tették, hogy rájuk tereljék a gyanút. Ezt kell kiderítenünk”. Ugyanakkor a Nordfront a weboldalán már lényegében felelősséget vállalt az akcióért: „az NRM aktivistái a hétvégén információs kampányt indítottak több városban, hogy az emberekkel tudassák a zsidók idegen szokásait”. Pészach első éjszakáján a svéd Norrköping zsinagógáját is megrongálták, ott hasonló antiszemita röpiratokat találtak.

Henri Goldstein, a dániai zsidó közösség (Mosaisk Troessamfund) elnöke szerint a vandalizmus tovább rontja az ország 8 ezer főnyi zsidóságának biztonságérzetét. „Amikor ilyenek történnek, erős a gyanú, hogy rosszabb is jöhet… Az Ǻlborgban történtek a klasszikus antiszemitizmus példái".

(Címlapkép: dán rendőrök küzdenek a neonácik ellen)

(A teljes cikk ide kattintva olvasható)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek