Bozótvágó késsel támadt ünneplő zsidókra egy férfi az Egyesült Államokban

2019. December 29. / 10:04


Bozótvágó késsel támadt ünneplő zsidókra egy férfi az Egyesült Államokban

A hírek ugyan ellentmondásosak, de egyelőre annyit lehet tudni biztosan: megtámadta egy haszid zsidó rabbi otthonát egy férfi, és macsétával kaszabolni kezdte a hanuka hetedik estéjét ünneplőket a New Yorkhoz közeli Monsey-ban. Öten megsebesültek, egy sérült állapota válságos. A feltételezett tettest állítólag azonosították és elfogták. Újabban sorozatosak a zsidó közösségek elleni támadások New Yorkban.


A New Yorktól ötven kilométerre északra lévő Monsey városában tegnap éjjel történt a szörnyű bűncselekmény, amelynek következtében tizenöt embert szállítottak kórházba, közülük öten szorultak ápolásra, egy sérült állapota válságos. A források szerint egy fekete férfi támadt a haszid zsidó rabbi otthonára, ahol macsétával (hosszú pengéjű bozótvágó késsel) esett neki az áldozatoknak.

A rendőrség egyes hírek szerint az autója rendszáma alapján azonosította a tettest, s habár azt egyelőre nem erősítették meg, hogy valóban az elkövetőt kapták el, a bűncselekménnyel összefüggésben egy embert előállítottak. 

Sem New York államban, sem Monsey-ban nem ez az első antiszemita jellegű támadás az utóbbi időben, ezért New York város polgármestere éppen e hét pénteken jelentette be: megerősítették a rendőri jelenlétet New York azon negyedeiben, amelyekben jelentős zsidó közösségek élnek. Bill de Blasio polgármester közölte: óvni fogják a templomokat és környéküke, bárki, aki terrorizálja zsidó közösségeinket, az igazságszolgáltatással találja szemben magát. Hozzátette: az antiszemitizmus támadás városunk értékrendje ellen. 

A bejelentésre azt követően került sor, hogy a héten többször inzultáltak zsidó vallású embereket New Yorkban. Hétfőn Manhattanben egy 65 éves ortodox zsidó férfit ököllel arcon vágtak, ugyanezen a napon tinédzserek két kisgyermeket támadtak meg a brooklyni Williamsburgben. A manhattani agresszió elkövetőjét le is tartóztatták.

Kedden két incidens is történt Brooklynban, az ortodox zsidók által lakott Crown Heights negyedben: egy csoport körbefogott egy 25 éves fiatalembert és antiszemita sértéseket vágott a fejéhez, később pedig egy férfit fejbe vágtak és a földre löktek. A rendőrség valamennyi ügyben vizsgálatot indított. Csütörtökön az amerikai média azt jelentette, hogy New Yorkban gyűlölet-bűncselekmény vádjával eljárást indítottak egy nő ellen, aki a vád szerint a táskájával fejbe csapott egy 34 éves zsidó asszonyt.

Pénteken kora reggel egy – a helyi közösség számára ismeretlen – férfi belépett a lubavicsi haszid mozgalom brooklyni székházába, és azzal fenyegetőzött, hogy szétlövi az épületet. Mielőtt azonban bármit is csinált volna, elhagyta az ingatlant. Az ABC amerikai televízió jelentése szerint a héten hét antiszemita incidens történt New Yorkban.

(MTI, Vosizneaias.com)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Pár zsidó dolog Kamala Harris életéből
2020. Augusztus 12. / 12:49

Pár zsidó dolog Kamala Harris életéből

Koronavírus
Vírushelyzet: Izrael behúzza a kéziféket
2020. Szeptember 24. / 16:33

Vírushelyzet: Izrael behúzza a kéziféket

Ünnepek
Sáná Tova 5781 – Minden, amit az ünnepről tudni kell

Kommentek