Bozótvágó késsel támadt ünneplő zsidókra egy férfi az Egyesült Államokban

2019. December 29. / 10:04


Bozótvágó késsel támadt ünneplő zsidókra egy férfi az Egyesült Államokban

A hírek ugyan ellentmondásosak, de egyelőre annyit lehet tudni biztosan: megtámadta egy haszid zsidó rabbi otthonát egy férfi, és macsétával kaszabolni kezdte a hanuka hetedik estéjét ünneplőket a New Yorkhoz közeli Monsey-ban. Öten megsebesültek, egy sérült állapota válságos. A feltételezett tettest állítólag azonosították és elfogták. Újabban sorozatosak a zsidó közösségek elleni támadások New Yorkban.


A New Yorktól ötven kilométerre északra lévő Monsey városában tegnap éjjel történt a szörnyű bűncselekmény, amelynek következtében tizenöt embert szállítottak kórházba, közülük öten szorultak ápolásra, egy sérült állapota válságos. A források szerint egy fekete férfi támadt a haszid zsidó rabbi otthonára, ahol macsétával (hosszú pengéjű bozótvágó késsel) esett neki az áldozatoknak.

A rendőrség egyes hírek szerint az autója rendszáma alapján azonosította a tettest, s habár azt egyelőre nem erősítették meg, hogy valóban az elkövetőt kapták el, a bűncselekménnyel összefüggésben egy embert előállítottak. 

Sem New York államban, sem Monsey-ban nem ez az első antiszemita jellegű támadás az utóbbi időben, ezért New York város polgármestere éppen e hét pénteken jelentette be: megerősítették a rendőri jelenlétet New York azon negyedeiben, amelyekben jelentős zsidó közösségek élnek. Bill de Blasio polgármester közölte: óvni fogják a templomokat és környéküke, bárki, aki terrorizálja zsidó közösségeinket, az igazságszolgáltatással találja szemben magát. Hozzátette: az antiszemitizmus támadás városunk értékrendje ellen. 

A bejelentésre azt követően került sor, hogy a héten többször inzultáltak zsidó vallású embereket New Yorkban. Hétfőn Manhattanben egy 65 éves ortodox zsidó férfit ököllel arcon vágtak, ugyanezen a napon tinédzserek két kisgyermeket támadtak meg a brooklyni Williamsburgben. A manhattani agresszió elkövetőjét le is tartóztatták.

Kedden két incidens is történt Brooklynban, az ortodox zsidók által lakott Crown Heights negyedben: egy csoport körbefogott egy 25 éves fiatalembert és antiszemita sértéseket vágott a fejéhez, később pedig egy férfit fejbe vágtak és a földre löktek. A rendőrség valamennyi ügyben vizsgálatot indított. Csütörtökön az amerikai média azt jelentette, hogy New Yorkban gyűlölet-bűncselekmény vádjával eljárást indítottak egy nő ellen, aki a vád szerint a táskájával fejbe csapott egy 34 éves zsidó asszonyt.

Pénteken kora reggel egy – a helyi közösség számára ismeretlen – férfi belépett a lubavicsi haszid mozgalom brooklyni székházába, és azzal fenyegetőzött, hogy szétlövi az épületet. Mielőtt azonban bármit is csinált volna, elhagyta az ingatlant. Az ABC amerikai televízió jelentése szerint a héten hét antiszemita incidens történt New Yorkban.

(MTI, Vosizneaias.com)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek