Amerikai zsidó tudós az egyik új Nobel-díjas

2020. Október 05. / 20:27


Amerikai zsidó tudós az egyik új Nobel-díjas

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia bejelentése szerint a 2020-as fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat Harvey J. Alter, Michael Houghton és Charles M. Rice  kapják. A három tudós a hepatitis C-vírus felfedezésével érdemelte ki a világ legmagasabb presztizsű tudományos díját, munkájuk döntő mértékben járul hozzá májrákot és májzsugort okozó vírus visszaszorításához. 


Ezekben a napokban hozza nyilvánosságra a 2020-as Nobel-díjasok névsorát a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, amely ma az orvosi-élettani kategóriában nevezte meg a díjazottakat. Három tudós megosztva kapja az elismerést: Harvey J. Alter, Michael Houghton és Charles M. Rice a hepatitis C-vírus felfedezéséért részesül a díjban. A hepatitis C felfedezése sok millió ember életét mentheti meg, a tudósoknak ugyanis sikerült megtalálniuk egyes májbetegségek igazi okát, azaz a vírusfertőzést.

unnamed.jpgHarvey J. Alter

A díjazottak közül Harvey J. Alter zsidó származású amerikai, aki New Yorkban él. Helyi idő szerint ma hajnalban 4 óra 45 perckor kapott egy telefonhívást Stockholmból, amit mérgesen kinyomott. A svédek újra próbálkoztak, az orvos a második hívást is kinyomta, de a harmadikat már felvette. „A mérgem az első percben elmúlt" – nyilatkozta a pillanatról, amikor a döntést megtudta. Harvey J. Alter hozzátette: zsidó szülők egyetlen fiaként korán eldőlt, hogy ő lesz az orvos a családban, az édesapja különösen szorgalmazta, hogy ezt a hivatást válassza. Igaz, szülői rábeszélés nélkül is érdekelte a biológia és az élettudomány. 

A zsidó papának igaza volt, amikor a fia jövőjéről álmodott. Harvey J. Alter, Michael Houghton és Charles M. Rice ugyanis összesen 10 millió svéd koronát kap egyenlően elosztva.

(A The Times of Israel cikkének felhasználásával)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Tudomány
Volt egyszer egy vidéki zsidóság
2020. December 24. / 11:47

Volt egyszer egy vidéki zsidóság

Élet + forma
Zsblog: Hanukai fánktörténelem 1. rész
2020. November 29. / 20:12

Zsblog: Hanukai fánktörténelem 1. rész

Kommentek