A pápa nyilvánosságra hozza a zsidókról XII. Piusz alatt keletkezett iratokat

2022. Június 26. / 11:48


A pápa nyilvánosságra hozza a zsidókról XII. Piusz alatt keletkezett iratokat

A Vatikáni Államtitkárság Történeti Levéltárának honlapján megtekinthető lesz az a sorozat, amely a náci-fasiszta üldöztetések megindulását követően a pápához érkezett segélykéréseket őrzi az Európa különböző részein élt zsidóktól – írja a Vatican News.

Ferenc pápa kérésére 2022 júniusától a Vatikáni Államtitkárság államokkal és nemzetközi szervezetekkel fenntartott kapcsolatok szekciójának (ASRS) Történeti Levéltára elérhetővé tesz honlapján mindenki számára egy teljes levéltári sorozatának digitalizált változatát.

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpegEgy zsidó származású egyetemista levele XII. Piuszhoz egy spanyolországi koncentrációs táborból 1942-ben

Ez a „Zsidók” (Ebrei) nevet viselő, XII. Piusz pápaságához kapcsolódó (2020. március 2-tól konzultációra nyitva álló) dokumentum-sorozat, amelynek az volt a célja, hogy megőrizze az Európa minden tájáról a pápához intézett segélykéréseket a náci-fasiszta üldözések kezdetétől fogva. A levéltári sorozat összesen 170 kötetből áll, ami digitálisan csaknem 40.000 fájlnak felel meg. Eleinte a teljes anyag 70%-a lesz elérhető, amelyhez később csatolják a legújabb, még digitalizálás alatt álló köteteket.

Az egyes dokumentumok fényképes reprodukciója mellett online elérhető lesz a sorozat leltárát tartalmazó fájl is, amelyben felsorolják a dokumentumokban közölt összes támogatott személy nevét. 

A teljes „Ebrei” (Zsidók) sorozat digitalizált változatának internetes elérhetővé tétele lehetőséget nyújt majd arra, hogy a segítséget kérők leszármazottai a világ bármely pontjáról megtalálják szeretteik nyomait. Ugyanakkor lehetővé teszi a tudósok és minden érdeklődő számára, hogy szabadon, távolról is tanulmányozhassák ezt a különleges levéltári örökséget. 

(Forrás: Vatican News)

(Címlapkép: Egy zsidó származású egyetemista levele XII. Piuszhoz egy spanyolországi koncentrációs táborból 1942-ben)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Holokauszt 80 emlékév: Konferencia Szegeden
Zsidó világ
Betekintés a női zsidó imakönyvek világába 2. rész
Élet + forma
Nyári kaland a Bálint Házban amerikai fiatalokkal