A magyar külügy Izrael védelmében

2020. Február 20. / 10:50


A magyar külügy Izrael védelmében

Izraellel szemben meg kell szüntetni a tisztességtelen, egyoldalú, sokszor kirekesztő megközelítést a nemzetközi szervezetekben. Sajnos az Európai Unió bizonyos döntéseiben az Izrael-ellenesség nagyon hangsúlyosan jelen van – nyilatkozta Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: Izrael megérdemli a tisztességes, fair megközelítést a nemzetközi szervezetekben, Izraelnek joga van a biztonsághoz.


Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Hit Rádiónak adott interjújában három szempontot vetett fel: Izraellel szemben meg kell szüntetni a tisztességtelen, egyoldalú, sokszor kirekesztő megközelítést a nemzetközi szervezetekben; a kétállami megoldáshoz közvetlen tárgyalások útján kell eljutni, így kell elérni a hosszú távon fenntartható békét; folytatni kell a terrorizmus elleni küzdelmet.

„Ezt a három szempontunkat a közel-keleti béketerv abszolút kielégíti, tehát mi abban vagyunk érdekeltek, hogy ezt a béketervet az Egyesült Államoknak, illetve a közel-keleti államoknak sikerüljön megvalósítani” – nyilatkozta a politikus. 

„Izrael megérdemli a tisztességes, fair megközelítést a nemzetközi szervezetekben, Izraelnek joga van a biztonsághoz. Az izraeli embereknek joguk van a biztonságos, nyugodt élethez” – hangoztatta Szíjjártó. Ezután bírálta a nagy nemzetközi szervezeteket, amelyek a Közel-Kelettel kapcsolatban – jó szándékúan ugyan, de – összekeverik a gazdasági-kereskedelmi és a politikai kérdéseket, több kárt okozva ezzel, mint hasznot.

Példaként az izraeli „telepes termékek” EU-s megbélyegzését hozta fel, aminek, vélte, az lesz az eredménye, hogy „palesztin emberek által betöltött munkahelyek elvesztéséhez vezet és pontosan tudjuk, hogy a munkahelyek elvesztése, a remény, a perspektíva elvesztése mindig az extremista ideológiákat és az azon alapuló cselekvéseket táplálja”.

(Címlapkép: Szíjjártó Péter/Facebook)

(Forrás: Szombat.org)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Magyar származású zsidók globális szombatfogadása
Megemlékezések
Mécsesek gyúltak pénteken Debrecen több pontján

Kommentek