Történeti séta a Kozma utcai zsidó temető legrégebbi síremlékei között

2021. Október 11. / 13:18


Történeti séta a Kozma utcai zsidó temető legrégebbi síremlékei között

Történeti séta a Kozma utcai zsidó temető legrégebbi síremlékeihez Balogh István vezetésével 2021. október 17-én, vasárnap délután 2 órakor. Találkozóhely: A Kozma utcai zsidó temető bejárata (az iroda mellett.) A program ingyenes, de a jelentkezők száma korlátozott, ezért kérjük, hogy részvételi szándékukat jelezzék 2021. október 14-ig dr. Balogh Istvánnaka baloghi@or-zse.hu e-mail címen. 

A felszámolt, régi Váci úti zsidó temetőkben pihentek a pesti zsidóság legelső generációi, azok, akik megalapították az Orczy-ház legendás kultusztemplomát, majd felépítették a Dohány utcai zsinagógát. A temetőt 1910-es megszüntetésével egy egyedülálló örökségi emlék tűnt el. A halottakat a Kozma utcai temetőben temették újra.

A jeles rabbik síremlékeit kiemelt helyre állították, a többi megőrzött sírkő a 19. és a 29. parcellába került. Az értékes emlékanyag dokumentálására, a régi pesti zsidó temető virtuális „rekonstruálására” kutatócsoport alakult, amely lelkes önkéntesek segítségével megtisztította a síremlékek környezetét is.

A séta alkalmával az érdeklődőket különleges időutazásra invitáljuk, amelynek során megismerhetik a legrégebbi, fennmaradt pesti zsidó síremlékeket, kiderül, hogy kiknek állítanak emléket a temető legpatinásabb hébernyelvű sírjelei, hallhatnak a régi temetők felszámolásának és a síremlékek átszállításának történetéről, valamint képet kaphatnak az emlékegyüttes örökségi értékéről is.

Esőnap: 2021. november 7. vasárnap.
A program megvalósítását a MAZSÖK támogatja

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek