Tanulás, jókedv, gyerekek, zsidóság – Mi is az a Rumbi
Tanház? 

2024. Február 06. / 12:38


Tanulás, jókedv, gyerekek, zsidóság – Mi is az a Rumbi Tanház? 

Bizonyára sokak figyelmét megragadta egy-egy Facebook bejegyzés vagy kép arról, milyen virágzó közösségi élet zajlik a Rumbach Sebestyén utcai Zsinagógában. Az évekkel ezelőtt gyönyörűen felújított épületkomplexumban kicsiktől a nagyokig hétről-hétre mindenki megtalálhatja a neki szóló programokat.

– Budapest egyik legéletteltelibb tanuló közösségét hoztuk létre – fogalmazta meg nemrég a Facebook oldalán Radnóti Zoltán főrabbi, aki büszkén mutatta be, milyen sikeres évet zártak a Rumbach Zsinagóga közösségi programjaival.

Míg kéthetente péntek esténként egy nagyon aktív és egyre bővülő fiatalos közösség várja új tagjait a szombatköszöntés alkalmából, vasárnap reggelente egy közös, „budapesti” minjenbe tudnak becsatlakozni az érdeklődők.

Most azonban a gyerekeknek szóló Rumbi Tanházat vesszük górcső alá.

Hogy is kezdődött?

Radnóti Zoltán főrabbi és Deutsch Péter rabbi már korábban is foglalkozott bár micvó felkészítéssel a Rumbachban, nyáron pedig időszerűnek látták bevonni a projektbe a kreativitásáról és lelkiismeretes munkájáról híres Rapi-Legény Zsuzsát, ezzel megnyitva egy következő fejezetet a Rumbi Tanház életében.

Rapi-Legény ZsuzsaRapi-Legény Zsuzsa

– Megkértek, hogy vegyek át bizonyos feladatokat, ám kiderült, hogy lenne igény egy szélesebb korosztályt megszólító vasárnapi zsidó iskola működtetésére is – árulta el Zsuzsa a beszélgetésünk során, aki azóta is szíve-lelke a Rumbi színes programkavalkádjainak.

Az alábbi bontásban alakították ki a csoportokat:

 • Rumbi Kátán: 4-7 évesek
 • Rumbi Gádol: 8-11 évesek
 • Bár micvó felkészítés a fiúknak
 • Bát micvá oktatás a lányoknak (Micva Girls)
 • Rumbi Háhám: az ötödik korcsoportba a nagyobbak járnak

Mi is ez a Rumbi Tanház?

Játszva tanulás, ahol a gyerekek ingergazdag környezetben, szórakoztató feladatok által kerülhetnek közelebb a zsidó hagyományokhoz és ünnepekhez. Rapi-Legény Zsuzsa és a rabbik az életkori sajátosságokat figyelembe véve a tórai történetek köré csoportosították a tananyagot, amit mozgásos, táncos játékkal ötvöznek a gyermekek számára. Ilyen formán tanulják meg a kicsik az imákat is. Különösen fontos, hogy a foglalkozások a gyerekek idegrendszeri sajátosságainak, értelmi képeségeinek megfelelő módszertant kövessenek.

A hetiszakaszok köré kézműves feladatokat is építenek a programba, ami hétről hétre más tematikát dolgoz fel számukra.

A résztvevők finom ételeket fogyaszthatnak a foglalkozás keretében: sok gyümölcs, zöldség, szendvicsek, limonádé, gluténmentes ételek várnak a gyerekekre.

Zsuzsa valamennyi vallási és kósersági kérdésben a rabbikhoz tud fordulni, akik maximális támogatásukkal állnak a Rumbi Tanház mögött. Az ő segítségükkel, lektorálásukkal készülnek el a kiadványok is. Eddig két ilyen oktatási segédlet jelent meg: az egyik a Leh lehá kötet, amit Jom háácmáut alkalmából adtak ki, a másik a Hanuka kiadvány. Továbbiak is tervben vannak, de kapacitáshiány miatt egyelőre a megjelenés várat magára.

Kikből áll még a szervezőcsapat?

Fontos kiemelni a mádrihok pótolhatatlan munkáját, akik mind a szervezés és a játékok kitalálásában, mind a lebonyolításuk során hatalmas szerepet vállalnak.

– Nélkülük nem menne – Zsuzsa kiemelte, hogy egészen más, újító szemléletet visznek bele a munkába. –  Én magam is rengeteget tanulok tőlük. Adhatom a hátteret és a módszertant, de az ő korosztályuk az, amelyik a leghitelesebben tudja megszólítani a gyerekeket.

A mádrih segítők gyakran cserélődnek, hiszen középiskolás, egyetemi felvételire készülő, vagy éppen vizsgázó fiatalokról beszélünk.

Hogy lehet valakiből mádrih?

Jelenleg nincs mádrihképzése a Rumbi Tanháznak, habár Zsuzsa tervei között ez a projekt is szerepel. Egyéves oktatást tartana optimálisnak olyanok számára, akik túl vannak a bár és bát micvón. A jelenlegi helyzetben ennek hiánya miatt keményebb feladat vár az önkéntes segítőkre, hiszen élesben kell tanulniuk, alkalmazkodniuk, összecsiszolódva elfogadni a kapott kritikát és fejleszteniük magukat. Többfázisú munkafolyamatban vesznek részt, úgy mint eszközbeszerzés, játéktervezés, meetingek, amik folytán saját képességeiket és ismereteiket is szélesíthetik.

– Önállóak, aktívak, megbízhatóak. Akár 150-200 embernek rendezett programon is tudják, mi a feladat. Rugalmasak és precízek. – Zsuzsától megtudtuk, hogy a jelenlegi mádrih-csapattal közel három hónapja dolgoznak együtt, és máris szemmel látható a fejlődés.

Nagyszabású programok a Rumbi Tanházban

Az első bemutatkozásuk egy fantasztikus karnevál volt, ahol színes, zenés műsorral nyűgözték le az odalátogatókat. Azóta számos más programot bonyolítottak le a Rumbi Tanház szervezői, egyre több gyermeknek és családnak kínálva kikapcsolódást, játékos tanulási lehetőséget.

A Rumbach Zsinagóga helyszíne mellett Zsuzsáék Balatonfüredre is eljutottak a Tanházzal, a Mazsihisz üdülőjébe, ahol a szórakozás, pihenés és kóser étkezés mellett a szellemi táplálékról Radnóti és Deutsch rabbik gondoskodtak.

Rapi-Legény Zsuzsa felidézi az október 7-i izraeli események utáni nehéz napokat, amikor elgondolkodott, hogyan tudnának gyermeknevelési intézményként kapcsolódni ahhoz a jótékonysági tevékenységhez, ami beindult a támadás után. Lényegi kérdés volt, hogy melyik szeletét ragadhatják meg a segítségnyújtásnak. Ennek eredményeképpen került sor a nagy sikerű, teltházas jótékonysági koncertre a Rumbach zsinagógában. Az összefogás meghozta eredményét, ugyanis 250-280 fő érkezett ezen a napon a rendezvényre, melynek célja az volt, hogy adományok gyűjtésével segíthessék az izraeli gyermekeket, családokat.

Jövőbeli tervekről…

A következő nagyobb ünnepek, amikre készülnek a Purim és a Pészah. Pészah előtt felnőttekkel közös ünnepi tanszédert tart a Rumbi Tanház.

A Rumbi Tanház hamarosan saját honlapot kap, ami által a regisztráció és jelentkezés is könnyebbé válik. Jelenleg az érdeklődő családok Rapi-Legény Zsuzsát kereshetik kérdéseikkel. Ők többnyire zsinagógai közösségekből, zsidó óvodákból, ismerősök által kerülnek kapcsolatba a Rumbival.

– Neveléssel, oktatással foglalkozó társszervezetekkel kooperálva dolgozunk össze, és beigazolódott a hatékonyság, hiszen hozzuk-visszük a családokat olyan intézményekkel együttműködve, mint például a Bálint Ház vagy a Benjámin Óvoda.

A mádrihok segítségével a különböző online felületeken is egyre szélesebb körben ismertté válik a Rumbi Tanház. A fiatal segítők kezelik a program Facebook oldalát is, ellenőrzik a felkerülő tartalmakat és újító ötletekkel fejlesztik a programot.

Mindeközben a Tanház már az idei nyári programokat szervezi és egy új brand kialakításán dolgozik. A céljuk, hogy mire vége lesz az iskolának, a nyári szünet mindenkinek egyet jelentsen a Rumbi Kájiccal!

Zucker-Kertész Lilla

RUMBI TANHÁZ NYÁR: SAVE THE DATE!
Rumbi Kájic nyári napközis táborok

 • Július 29. és augusztus 2. között, a Bét Sálom Zsinagógában a Rumbi Tanházzal együttműködve  
 • Augusztus 5-9. Rumbi Tanház Napközi  
 • Augusztus 16-20. Rumbi Tanház Füredi Családi Tábor

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek