Purim online, járvány idején: ünnepi programkavalkád 5781/2021

2021. Február 25. / 13:06


Purim online, járvány idején: ünnepi programkavalkád 5781/2021

Idén az egyik legvidámabb ünnepünk, a Purim a koronavírus járvány miatt az online térbe költözik, de a purimi vidám programok nem maradhatnak el, ezekből szemlézünk Önöknek a teljesség igénye nélkül. Öröm és vigasság köszönt be ránk. Ünnepeljünk online és fütyüljük ki Hámánt!

Purim ünnepe február 26-ára (péntekre) esik, előtte való nap (csütörtök) este olvassuk fel az Eszter-tekercset, a Megillát Esztert. Eszter története arról szól, hogy boldognak lenni igenis érdem, hogy nem kell félnünk senkitől, ha féljük Istent, hogy nem csak Izraelben jó zsidónak lenni, mert sokan szeretnek minket, zsidókat, feltéve, hogy mi is szeretjük egymást.

2021. február 25. csütörtök

18.15 óra / Purimi élő közvetítés a Bethlen téri zsinagógából
Az idei purim alkalmából élő internetes közvetítést szervez a Mazsihisz és a BZSH a budapesti Bethlen téri zsinagógából az ünnep estéjén.
Az ünnepi rendezvényen közreműködik Deutsch Péter rabbi, Fináli Gábor rabbi, Kendrusz Attila rabbijelölt, Markovics Zsolt főrabbi, Radnóti Zoltán főrabbi.
Az online műsor közönségét Deutsch Péter, a Bethlen téri zsinagóga rabbija köszönti, majd Eszter könyvének felolvasása következik az említett rabbiktól, akik egyúttal tanításokat is adnak a purimhoz kapcsolódó témákban.
A felolvasás és a tanítás után élő koncert következik. Közreműködnek: Klavanszkíj Anatolij – kántor, Darvas Kristóf – tangóharmonika és Kardos Dániel – gitár.
A műsor megtekinthető lesz a Mazsihisz Facebook-oldalán és a BZSH Facebook-oldalán, valamint a Mazsihisz YouTube-csatornáján.
A hagyományos jelmezviselés ezúttal nem kötelező, de senkit nem tartunk vissza tőle – mint ahogyan attól sem, hogy idén is kifütyüljük Hámánt! Felpörög a közösségi hitélet.
Az esemény Facebook oldala / IDE KATTINTVA

Purim_video_nyito (002).jpg

17.00 óra / Purim a Dohányban
A szokások szerint hallgassuk meg kétszer a bibliai Eszter könyvét, a Megillát! Felolvassa: Deutsch László és Frölich Róbert főrabbik.
Zoom belépési adatok:
ID: 389 906 7799
Jelszó: dohany

18.00 óra / Családi Purim Parádé
Játékos és jelmezes elmerülés Eszter hősies történetében. Mindenféle tréfás feladat a gyerekeknek és a felnőtteknek, tánc és ének, valamint nagyon nagy zaj.
Olyan igazi purimi buli (mintha a Bálint Házban lennénk). Öltözzetek családi jelmezbe, alá nyugodtan vehetitek a pizsamát! Lesz Hámántáska.
Ha hoztok. “Ha jöttök, lesztek, ha hoztok, esztek.” Vidám lesz ám nagyon.
Regisztrálj Zoom-on / IDE KATTINTVA
Meeting ID: 871 8116 0616
Jelszó: 5781

19.00 óra/ Frankel zsinagóga
Öltözz be, vegyél fel álarcot, maszkot, zajongj Hámán neve hallatán...
Join Zoom Meeting / IDE KATTINTVA
Meeting ID: 864 3430 4067
Jeszó: mordehaj

20.30 óra / Online purimi kvízparty a Zsblog szervezésében
Szeretettel várunk online purimi kvízpartynkon! Nem kell hozzá más, csak némi tudás az ünnepről és két okos eszköz!
További részletek / IDE KATTINTVA  

Természetesen több más vidéki és budapesti körzet is tart online mulatságot, érdemes megkérdeznie a saját zsinagógájának vezetőit, hogy hol, miként tudnak bejelentkezni a közös virtuális ünnepségre.

Újpesten például este 6 órakor kezdődik a zoom-os purimi parti. A belépéshez szükséges jelszót csak délután 5 óra 30 perckor küldik meg a regisztrálóknak.

Felpörög a közösségi hitélet!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Magyar zsidó arcképcsarnok
Magyar zsidó arcképcsarnok: Delly Rózsi (1912-2000)
Zsidó világ
Megjelent Herzl Tivadar teljes naplója: immár magyarul is

Kommentek