Izrael a Tokiói Olimpián

2021. Július 24. / 21:32


Izrael a Tokiói Olimpián

Hát elkezdődött! A 2020-as olimpia 2021 július 23-án. Költői túlzás lenne azt mondani, hogy Izrael olimpiai lázban ég, de azért a sportrajongóknak itt is emelkedik a pulzusa, ha az esélyeket latolgató cikkeket olvassák az izraeli sajtóban. Az idén minden eddiginél több izraeli sportolóért szoríthatnak. A riói olimpia csapatát szinte megduplázta Izrael: idén 66 sportoló indul 16 sportágban.

Akkor mi se maradjunk ki az olimpiai lázból! Gyorslista az izraeli indulókról, reményekről. Silló Sándor írása. 

olimipa-izrael-1.jpg

BASEBALL

A létszámnövekedés egyik fő oka a 24 fős baseball csapat. A világon mindössze hat ország kvalifikálta magát a tornára.

Nagy baseball hagyományú országok és Izrael. A bejutásunkat a szaksajtó az egykori legendás jamaikai bobcsapat karrierjéhez hasonlítja. Hat csapat: az éremesélyünk ötven százalék!

JUDO

Ebben a sportban komolyan kell venni Izraelt!

Baruch Shmailov, Sagi Muki, Tohar Butbul, Peter Paltchik Or Sasson vagy a lányaink közül Timna Nelson-Levy, Shira Rishony, Gili Cohen, csupa olyan versenyző, akikre nem csak mi gondolunk esélyesként, de valószínűleg az ellenfeleik is.

Egyenes kiesés, néhány másodpercnyi küzdelem, bármi elképzelhető. A szakvezetők szerint, ha az adott súlycsoport éllovasa a sorsoláskor a másik ágra kerül, akkor akár a döntőig is eljuthat a legtöbb versenyzőnk.

TORNA

Ebben a sportban a legkomolyabb az esély arra, hogy a Hatikvát meghallgassuk Tokióban. Linoy Ashram sorra nyerte a sportág világversenyeit. Az izraeli sportsajtó a legteljesebb egyetértésben őt tartja az Olimpia top-favoritjának.

ÚSZÁS

Izrael 15 úszót küld a tokiói játékokra. Egy szinkronúszó párost, és másik 13 versenyző versenyzőt.

Az érem reménye a 17 éves Anastasia Gorbenko, aki 200 méter vegyesen, 100 méter gyorson, 100 méter háton 100 méter mellen is rajtkőre áll majd a tokiói uszodában.

A másik esély az úszóérmre a 29 éves Jakov Toumarkin, aki két korábbi olimpián – 2016-ban Rióban és 2012-ben Londonban – képviselte már Izraelt.

A 10 km-es nyíltvízi maraton, először 2008-ban jelent meg a játékokon. Matan Roditi lesz az első izraeli versenyző, aki rajthoz áll majd ebben a versenyszámban.

HULLÁMLOVAGLÁS

Nem csak a 19 éves Anat Lelior debütál Tokióban, maga a sportág az újonc az olimpián. Anat lesz az egyetlen izraeli, aki a tokiói olimpia hullámain lovagolhat az éremig.

RITMIKUS GIMNASZTIKA

A küldöttség legtapasztaltabb tagja a tornász Alexander Shatilov, aki negyedszer képviseli Izraelt az olimpiákon, de az éremesélyes inkább Artem Dolgopyat.

ATLÉTIKA

A kenyai származású Lonah Chemtai Salpeter egy kenyai diplomata babysittereként került Izraelbe. Nem csak az országgal, de egy izraeli fiúval is szerelembe esett. Összeházasodtak, így lett izraeli állampolgár. A riói olimpián 2016-ban Salpeter nem tudta teljesíteni a maraton távot sérülés miatt. Most öt évvel később Salpeter kiváló formában tért vissza Tokióba. Tavaly éppen itt nyerte meg a japán főváros maratonját.

Jó előjel! Marhu Teferi és Selamawit Teferi. Ők az első férj-feleség csapat, amely Izraelt képviseli az olimpián. Etiópiában születettek és egy edzőtáborban ismerkedtek meg 2012-ben. Néhány évvel később összeházasodtak. Marhu a férfi maratonon indul, Selamawit a nők 5000 és 10 000 méteres versenyein.

Teferi-couple-1000x615 (002).jpg

TRIATLON

A triatlonban is “családi válalkozásban” küzdünk majd az éremért. Egy testvérpár Ran és Shachar Sagiv indul majd izraeli színekben.

ÍJÁSZAT

Itt a 22 éves olimpiai újonc Itay Shannyért kell majd szorítanunk.

Lesz még izraeli versenyző taekwondóban, mountain-bikeban, országúti kerékpárban, vitorlázásban, lövészetben, súlyemelésben, tollaslabdában és lovaglásban.

Az izraeli olimpiai csapat teljes programja / IDE KATTINTVA olvasható

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Szerdócz Ervin: A törvény könyve
2022. Augusztus 04. / 23:19

Szerdócz Ervin: A törvény könyve