Határon túl: hosszú évtizedek romlása után visszanyerte régi arcát a szenci zsinagóga

2021. Február 10. / 12:36


Határon túl: hosszú évtizedek romlása után visszanyerte régi arcát a szenci zsinagóga

Hosszú évtizedek romlása után végre visszanyerte régi arcát a felvidéki szenci zsinagóga. Németh Gabriella évekig küzdött a kulturális műemlék megmentéséért, a Ma7.sk oldalnak ő mesélt az imaház hosszú éveken át tartó mostoha sorsáról.

Ilyen volt, ilyen lett.Ilyen volt, ilyen lett.

Szencen, a Fő téren álló, szecessziós és orientális elemekkel díszített kétemeletes zsinagóga 1825-ben épült. Ekkor még gazdag zsidó hitélet volt Szencen, hiszen a település több mint 3 ezer lakosából 430 volt zsidó vallású. Amikor a II. világháború alatt a szenci zsidókat deportálták, a városban megszűnt a zsidó hitközség is.

A háború után csak nagyon kevesen tértek vissza a koncentrációs táborokból. A zsinagóga használata akkor teljesen megszűnt.

A kommunista időszakban a csehszlovák államvezetést nem érdekelte az épület rendben tartása, hol gabonaraktárként, hol vegyi anyagok és műtrágya tárolására használták. Ennek következtében komoly károk keletkeztek az épületben. A vegyi anyagok az épület sok részét teljesen tönkretették, szétmarták a padlózatot, a vakolatot. A rendszerváltás után sem akadt kellő akarat, sem szükséges anyagi fedezet az állam részéről az imaház felújítására. Mindezt a zsidó hitközségtől várták el, amely szerette volna megmenteni az épületet, de megfelelő anyagiakkal ők sem rendelkeztek. Ennek tudható be, hogy az épület több mint 65 évig állt romos állapotban.  

Amikor húsz éve felújították a Fő teret, a zsinagóga elhanyagoltsága még szembetűnőbb lett. Az MKP szenci képviselői mind helyi, mind megyei szinten szorgalmazták, hogy valaki karolja fel a zsinagóga ügyét. A megyerendszer megalakulása után Agárdy Gábor és Duray Rezső megyei képviselők, szenci lokálpatrióták igyekeztek mindent megtenni a zsinagóga felújításáért. Felhívták a képviselőtársaik figyelmét, hogy a beruházás a megye érdekeit is szolgálná. A felújítás megvalósításához legközelebb 2009-ben voltak, de terveiket meghiúsította, hogy éppen közeledett a választási időszak vége.

Amikor beterjesztették a képviselő-testület elé a javaslatukat, az akkori szlovák képviselők, attól tartva, hogy Szenc ezáltal pluszszavazatokat szerezhet, lesöpörték azt az asztalról.

A teljes írás / IDE KATTINTVA olvasható el

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
A Zoom minjen közelebb hozott engem a zsidósághoz

Kommentek