Hanuka 2023: egy tökéletes fánk az ünnepi napokra

2023. December 07. / 19:40


Hanuka 2023: egy tökéletes fánk az ünnepi napokra

A ma este beköszöntött ünnep elengedhetetlen kelléke a frissen sült hanukai fánk lekvárral a közepén és porcukorral meghintve. Cikkünkben adunk pár tippet annak érdekében, hogy ha nem is tudjuk megközelíteni a nagyik legendás fánkkölteményeit, de azért mi se valljunk szégyent a nagy művel. A lakás napokig olajszagú lesz, de nem baj – az édes olaj illata nagyon is passzol a hanuka ünnepéhez.

A jeruzsálemi Szentély újraavatásának és az ott talált csodaolaj emlékére a következő napokban olajban sült ételekben tobzódik a zsidó gasztronómia. Hanuka legjellegzetesebb édessége a fánk, amely egyáltalán nem egészséges, viszont elképesztően finom, szóval egyszer az évben megengedhetjük magunknak azt a nagy mennyiségű olaj- és cukorbevitelt, amivel a mértéktelen fánkfogyasztás együtt jár.

De hogyan kell tökéletes hanukai fánkot sütni?

Az első és legfontosabb, hogy a kezdeti kudarcok ne szegjék kedvünket, a fánksütés ugyanis – annak ellenére, hogy nem bonyolult – számos buktatót hordoz magában, s ha még kezdő fánksütők vagyunk, s nem figyelünk az apró részletekre, akkor könnyen beleszaladhatunk pár apró hibába. Alább megadunk egy általános receptet, amely kiindulási alapnak jó lesz, viszont előre felhívjuk a figyelmet arra, hogy vannak olyan konyhai fogások, amikhez a siker érdekében ragaszkodnunk kell.

Minden étel olyan lesz, amilyen az alapanyagok minősége. Rossz minőségű alapanyagokkal nem lehet csodát tenni, ezt a zsidóság több ezer éve tudja. Főszabályként tartsuk magunkat ehhez.

Először is: lehetőleg frissen vásárolt lisztet használjunk, s ne olyat, ami már egy-két hónapja vár a sorára a spájzban. A lisztet érdemes átszitálni felhasználás előtt, mert jót tesz a tésztának, levegősebb, könnyebb, lágyabb lesz tőle.

Másodszor: ha a tojást a hűtőben tároljuk, akkor felhasználás előtt két-három órával vegyük ki onnan, mert egészen másképp viselkedik a liszttel a hideg tojássárgája, mint a szobahőmérsékletű.

Harmadszor: csak jó minőségű olajat használjunk. Ha annak az iskolának a hívei vagyunk, amely szerint a friss olajba érdemes kevéske használt olajat is önteni, akkor erről a szokásunkról ne mondjunk le. Viszont ügyeljünk arra, hogy a friss olajhoz olyan használt olajat öntsünk, amelyben előzőleg nem húsos és nem sós ételeket sütöttünk.

Negyedszer: akár kóser tejet használunk, akár nem (mi természetesen a kósert preferáljuk), arra ügyeljünk, hogy minél zsírosabb legyen. Nem egészséges, ezt tudjuk, de a fánktészta a sovány tejet nem kedveli.

Ötödször: a hűtőnk valamelyik rekeszében fél éve elrejtett élesztőnek intsünk búcsút, és csakis friss élesztővel dolgozzunk.

A kép forrása: pixabayA kép forrása: pixabay

S most jöjjön a recept

Adagokat nem adunk meg, mert mindenki annyit süt, amennyit jónak lát – a tapasztalat ugyanakkor azt mutatja, hogy fánkból hiába sütünk rengeteget, mégis kevés lesz. De azért gyakoroljunk.

Hozzávalók: jó minőségű finomliszt; szobahőmérsékletű, lehetőleg minél zsírosabb tej; szobahőmérsékletű tojás; só; egy kis friss vaj; reszelt citromhéj és persze lekvár. A kelesztéshez jó minőségű élesztő, langyos tej, cukor, só.

Először az élesztőt morzsoljuk össze, adjunk hozzá tejet, cukrot, sót, tegyük meleg helyre és hagyjuk magára. Kapcsoljuk be a sütőt, és melegítsük elő kb. 30-40 fokra.

Utána az átszitált liszthez tegyük hozzá a tojássárgáját (legalább három-négy darabot), a csöppnyi vajat, kevés sót, lisztet, tejet, reszelt citromhéjat és dolgozzuk össze. Keverjük hozzá a megkelt élesztőt, dolgozzuk el, aztán dagasszuk a tésztát, ameddig szükségesnek látjuk. Ez legalább negyedóra, de inkább félóra lesz, ne spóroljuk meg. Ha kész, a tésztát takarjuk le konyharuhával és tegyük be a 30-40 fokra előmelegített sütőbe kb. egy órára.

Amíg kel, addig ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert ezt nem szereti a fánk és neheztelni fog. Kb. egy óra múlva vegyük ki a sütőből, és tegyük a tésztát egy belisztezett nyújtódeszkára. Figyelem, nyújtani nem kell, mert a jól megkelt tészta a saját súlyától el fog laposodni. Ha szükséges, annyit igazítsunk rajta, hogy a magassága a kívánt fánkméretnek megfeleljen. Lisztbe mártott eszközzel (fánk- vagy pogácsaszaggató, de ennek hiányában bögre vagy pohár is megfelel) szaggassuk ki a fánkokat, majd a közepükbe fúrjunk egy kis mélyedést.

Ha készen vagyunk, akkor takarjuk le a fánkokat, és félórára hagyjuk magukra őket – ezalatt mi pihenésképpen olvassuk el az aktuális hetiszakaszt a Tórából. Most az első könyvben járunk, már régen túlvagyunk a teremtésen, és Jákob tizenkét fia érdekes kalandokra készül.

De visszatérve a konyhába: egy lábosban sok-sok olajat hevítsünk, a kívánt hőfokot ellenőrizzük le egy csipetnyi tésztával. Ha a tészta körül örömmámorban habzik az olaj, na, akkor kezdhetünk sütni. Figyelem, sütünk és nem figyelmetlenül égetünk, úgyhogy a következő egy órában nem fogunk tudni elszakadni a lábostól, nehogy a fánk odaégjen. Van, aki fedőt rak a lábosra sütés alatt, van, aki nem, ebben nincs egységes álláspont, de amikor aranybarna a fánk teteje, a széle azonban még világos szalag, akkor kivesszük. A középen lévő mélyedésbe lekvárt teszünk, meghintjük vaníliás cukorral, majd megetetjük a családot, és hullafáradtan eldőlünk.

A lakás még napokig olajszagú lesz, de ez nem baj – az édes olaj illata nagyon is passzol a hanuka ünnepéhez.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
„…Isten, kérlek, gyógyítsd meg őt!”
Megemlékezések
Ma volna 75 éves Dunai Tamás színművész