Elvarratlan szálak – Kővágóörsi séták a Mazsike szervezésében

2024. Június 27. / 14:43


Elvarratlan szálak – Kővágóörsi séták a Mazsike szervezésében

Séta a Káli-medencében címmel – különleges sétákra invitálja az érdeklődőket a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) 2024. június 29-én, szombaton délelőtt 11.00 és délután 14.30 órakor. A séták során a résztvevők megismerhetik a kővágóörsi zsinagóga történetét, meglátogatják a közösség temetőjét, és azt is nyomon követik, hogyan éltek egymás mellett békében zsidók és keresztények a faluban. 

A séta végén babka kóstolóval és remek szódával, kötetlen beszélgetéssel várják az érdeklődőket. A körülbelül 2.5 órás sétát Czingel Szilvia vezeti majd. Találkozó: Kővágóörsi zsinagóga udvara (Cseh Tamás utca 4.), a séta előtt 10 perccel. Jegyár: 6500,-Ft/fő – mely tartalmazza a kóstolót is. Fizetés a helyszínen készpénzzel.

Jelentkezés a 11.00 órakor kezdődő sétára, jelentkezés a 14.30 órakor kezdődő sétára.

Kővágóörs 200 éves zsinagógája a Balaton-felvidék egyik legizgalmasabb történetével bíró, de egyben leghányatottabb sorsra ítélt műemléke. Pár évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy végleg az enyészeté lesz és a teljes pusztulás vár erre az egykor virágzó közösséggel bíró épületre. 2019-ben azonban a csodával határos módon, fordulóponthoz érkezett az épület története és a falu egykori ortodox közösségének felkutatása.

A különleges sétán elmeséljük a zsinagóga történetét és megnézzük a zsinagóga udvarán megtekinthető kültéri kiállítást, meglátogatjuk a közösség temetőjét és megismerjük az 1820-ban alapított Hevra Kadisa történetét, de azt is, hogy a gyönyörű zsinagóga miként lett az ÁFÉSZ cementraktára. Betekintünk az egykor itt élő zsidóság mindennapjaiba és megnézzük azt az egyedül álló mosóházat is, ahol nem csak mostak egykor a falu asszonyai, hanem a zsidó hagyományok rituális tisztaságához is köze volt.

Az 1838-ban itt alapított Nőegylet és a zsinagóga női karzata pedig további izgalmas történeteket kínál a sétálóknak. A sétán azt is nyomon követjük, hogy hogyan éltek egymás mellett békében zsidók és keresztények a faluban, de a szódások sem maradnak ki a történetekből.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek