Csak kitaláció a „Kínai Étteremszövetség" karácsonyi üzenete, de vicces

2021. December 24. / 10:44


Csak kitaláció a „Kínai Étteremszövetség" karácsonyi üzenete, de vicces

„A Kínai Éttermek Amerikai Szövetsége megkülönböztetett köszönetét fejezi ki a zsidó nép felé. Nemigen értjük az önök étkezési szokásait, de büszkék vagyunk rá, hogy az Istenük hozzánk küldi önöket vacsorázni karácsony este." Erről az interneten régóta keringő szövegről kiderült, hogy koholmány – de azért minden karácsonykor előkerül...


„The Chinese Rest. Assoc. of the United States would like to extend our thanks to The Jewish People. We do not completely understand your dietary customs… But we are proud and grateful that your GOD insists you eat our food on Christmas.”

Joshua Eli Plaut, a New York-i Metropolitan Zsinagóga rabbija szerint nincs bizonyíték a fentebb idézett szöveg hitelességére, vélhetően csak városi folklórról van szó, viszont maga az üzenet vicces és végtére is rávilágít egy valóban létező jelenségre – írja a Forward.com a Miért esznek a zsidók kínai ételt karácsonykor? című cikkében.

Az említett létező jelenség nem más, mint az, hogy az Egyesült Államokban a kínai és a zsidó az a két legnagyobb bevándorló közösség, amely nem tartja a karácsonyt, így a kínai éttermek karácsony estéjén is nyitva vannak. 

S hogy mikorra datálható az első nyoma annak, hogy az amerikai zsidók állítólag kínai ételt fogyasztanak karácsonykor? Plaut rabbi szerint a New York Times egy 1935-ben megjelent cikke az első nyom, amely arról számolt be, hogy egy kínai étteremtulajdonos, név szerint Eng Shee Chuck karácsony este ételt vitt egy zsidó gyerekek számára fenntartott otthonba. 

új.jpgEgy újévi köszöntő 1936-ból

Az 1920-30-as években a kínai éttermek valóban rátalálhattak a zsidó vendégekre, ezt jelzi például az is, hogy 1936-ban a Broadway egyik ismert kínai étterme héber és angol nyelven adott ki újévi köszöntőt a zsidó újév alkalmából. 

A Forward.com teljes cikke itt olvasható.

(A vallási előírások szellemében meg kell jegyeznünk: a kínai éttermek nem kóser éttermek, tehát hiába vannak nyitva karácsonykor, vallásos zsidó emberek ott úgysem vacsoráznak...)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek