Béke és szerelem: az arab világ is imádja, hogy Gal Gadot Kleopátra lesz

2020. Október 19. / 11:35


Béke és szerelem: az arab világ is imádja, hogy Gal Gadot Kleopátra lesz

A szaúd arábiai Arab News végzett egy twitteres közvélemény-kutatást olvasói között és saját bevallásuk szerint „sokkolta” őket az eredmény: az arab közönség nagy többsége imádta az izraeli színésznő kiválasztását Kleopátra királynő szerepére. Pedig nincs ebben semmi sokkoló, Gal Gadot-t mindenki imádja.

Nemrég egészen döbbenetes ostoba kampány indult el Gal Gadot izraeli színésznő, a legmenőbb női szuperhős, Wonder Woman megformálója ellen. Ugyanis ő játssza majd Kleopátra szerepét is az egyiptomi királynőről szóló filmben.

Kleopátra Egyiptom királynője volt, történetesen az utolsó királynője, de természetesen nem egyiptomi volt és pláne nem arab, hanem a Nagy Sándor hódításainak egyik maradványaként fennálló, erősen hanyatló Ptolemaida-dinasztia sarja, röviden szólva görög volt. A Meditteráneum lakója tehát, vagyis egy izraeli színésznő tökéletesen adekvát módon játszhatná el, még akkor is, ha tényleg fontos volna, hogy a színész és az, akit játszik, azonos kultúrkörből származzon. A kulturális kisajátítás vádja Gadot esetében egészen különösen abszurd volt.

Így érezték azok is, akiket meg akartak védeni Gadot kritizálói: az arabok, akinek gazdag kultúrtörténetéhez Kleopátra nem tartozik hozzá. A szaúdi Arab News a napokban maga is meglepődött saját közvéleménykutatása eredményén: kiderült, hogy közel háromnegyede a válaszolóknak pompásan együtt tud élni azzal, hogy Kleopátrát a csodálatos izraeli színésznő alakítja majd, 61%-uk kimondottan örül neki, 12% szerint pedig majd kiderül a filmről, milyen választás volt Gadot, megelőlegezik neki a bizalma.

„Sokkoló módon az Arab News legtöbb olvasója támogatja, hogy Gal Gadot játssza Kleopátrát” – álmélkodik a szerkesztőség. A kommentelők közül többen említik, hogy mindez épp akkor történik, amikor Izrael békét köt, diplomáciai kapcsolatba lép két arab országgal. Gadot Kleopátraként szintén lehet békekövet és úgy tűnik, hogy az arab nethasználók egy része már lélekben megkötötte a maga különbékéjét Izraellel. Van, aki arra emlékeztet, hogy játszotta már Kleopátrát zsidó színésznő, Elisabeth Taylor, aki akkor tért be, amikor feleségül ment Eddie Fisherhez, Carrie Fischer színésznő (a Csillagok Háborúja Leia hercegnője) édesapjához.

Abban, hogy Gal Gadot-t mindenki szereti, nincs semmi sokkoló, persze, hogy mind rajongunk érte vallástól, származástól, kortól és nemtől függetlenül. Ha vége lesz a vírusnak, együtt örül majd arab és zsidó, hogy végre őt nézheti a moziban.

A The Jerusalem Post írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek