Bár micvó a Nagy Fuvarosban…

2024. Február 19. / 13:06


Bár micvó a Nagy Fuvarosban…

Mintegy kétszázan vettek részt Streit Ruben bár micvó ünnepségén a Nagy Fuvaros utcai zsinagógában, Trumá szombatján.

Az ünnepelt szülei és nagyszülei büszkén és meghatottan hallgatták Ruben szereplését, aki ettől a naptól kezdve a zsinagógai közösség teljes jogú tagjává vált, és magára vette a tórai parancsolatokat.

A rabbinikus feladatot Chaim Saul Glitzenstein látta el. A zsinagóga tere gyorsan megtelt, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) részéről dr. Grósz Andor és Mester Tamás elnökök jelentek meg. A jeles napon tiszteletét tette Deutsch László főrabbi és Kardos László kántor is. Eljött a Scheiber Sándor Iskola igazgatónője, Kovács Bernadett, továbbá tanárok, diákok, barátok, más zsinagógák elöljárói, sok-sok óvodás, kisiskolás is, akik izgatott zsongással és önfeledt hangzavarral alapozták meg a kitűnő hangulatot.

Streit Ruben és Streit SándorStreit Ruben és Streit SándorA fotó a főpróbán készült

Rubent Zucker Immánuel főkántor készítette fel, akinek elmondása alapján a fiatalember kitűnő tanítványnak bizonyult. A Sabbatot és az ünnepeket rendszerint a Nagy Fuvarosban vagy a Thököly úti zsinagógákban tölti családjával, jól ismeri az imakönyvet, és tud helyesen héberül olvasni is.

A szertartás a frigyszekrény előtt vette kezdetét, ahol a bár micvó ifjú a Sachrisz, a reggeli ima egy részét olvasta fel. A bimához Rubent a héber nevén, Elchonon ben Jákajv Jajszefként hívták fel. Ekkor hangzott el tőle első ízben a Tóra két áldása, majd az ifjú lejnolhatta a máftír szakaszt, és elmondhatta háftárát.

A bőséges kiduson, immár a körzet teljesjogú tagjaként, Ruben szóban mondott köszönetet mindazoknak, akik segítségével ez az esemény létrejöhetett, azon családtagoknak és barátoknak, akik támogatták a felkészülés alatt, és akik a mindennapokban is mellette állnak.

Gál Juli beszámolója alapján, a teljes cikk hamarosan megjelenik az Új Életben.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek