Az újragondolt Fehér Város

2021. Június 30. / 22:40


Az újragondolt Fehér Város

Tel Aviv Bauhaus házait White City néven az UNESCO 2003-ban a Világ Kulturális Örökségének részévé nyilvánította. Ezeken kívül még jó néhány műemlék épület van itt a Bauhaus korszak előtti időkből is. Sok közülük siralmas állapotban. A tulajdonosoknak sincs pénze a felújításra és a városnak sem. Ez a patthelyzet világjelenség a műemlékvédelemben. De Tel Avivban megmozdult valami az utóbbi években.

Nem kellett sokat nyomoznunk: a felújított épületek legtöbbje mögött a White City Buildings (Binjanei Hair HaLavana) iroda áll. A Rothschild sugárút egyik legszebb épületében, az irodájában, a cégvezetővel Gabi Kelemennel Silló Sándor beszélgetett. 

Gabi KelemenGabi Kelemen

Örülök, hogy személyedben magyar vonatkozása is van, annak, hogy ezek a házak feltámadnak.

Aki Magyarországról, Európából jön, azokhoz közel állnak ezek az épületek, de ne rólam beszéljünk, hanem az ötletről! Körülbelül húsz éve megbíztak professzorokat, hogy járják körbe Tel-Avivot és jelöljék meg egy X-el, azokat az épületeket, amelyeket meg kell védeni. Persze az egész országban – Jeruzsálemben, Haifában, Ramat Ganban, vagy Petach Tikván is – vannak ilyen házak nem csak itt. Tel-Avivban körülbelül 1400 ilyen épület van. Ezek közül felújítottak már 140-et. Mindössze 10 százaléka! A többivel nem történik semmi. Három műemlék-védett épülettípus létezik. 

Az egyik, mint például ez, amiben vagyunk szigorúan védett. Ez az Unesco Világörökságének része. Ezekhez tilos hozzányúlni, és ráépíteni! 

A második típus – például a Pinsker-Allenby sarok – a közepesen védett épületek. Meg kell őrizni az épület homlokzatát, de mögötte le lehet bontani, bővíteni. Ez az úgy nevezett „TAMA”(*) program egyik típusa. 

A harmadik kategória: azok az épületek, amelyeknél, ha akarod megőrződ az eredeti homlokzatot, ha akarod változtathatsz rajta. Mi megcéloztuk azokat, amelyeket a műemlék-védelem legszigorúbb szabályai szerint kell felújítani. Ez a legnehezebb!

Azokra az épületekre, amelyek nem állnak szigorú védelem alatt, rá lehet építeni még két emeletet. Ez a ház tulajdonosinak a joga. De, ahol ezt a műemlék-védelem tiltja, ott nincs bővítés, és így nincs benne üzlet, pénz, nem éri meg foglalkozni vele. Az ilyen épületek tulajdonosai elmentek panaszt tenni az önkormányzathoz: “Ti azt szorgalmaztátok, hogy az Unesco által védett formájukban maradjanak meg az épületek, de a két emeletnyi ráépítés jogát elveszitek tőlünk. Ez nem fair!” A mi cégünk felajánlotta az önkormányzatnak, hogy felújítjuk ezeket az épületeket, ha lakók nekünk adják a két emeletnyi plusz jogát. Megkaptuk a levegő jogot, ami minden ház sajátja. Ez Izraeli gondolkodás.

A ház felújítás elkészült és a tulajdonosok visszavonták a panasz beadványaikat. Az önkormányzat jóváhagyta a jogok átruházását.  Így lett egy nyilvántartásunk a megszerzett jogokról. A jogok bankja. Így kezdte a cégünk. Ez a mi start up-unk. Fogjuk a levegőt és áthelyezzük a városon belül máshová.

Mit tehet egy vállalkozó, aki például Észak-Tel-Avivban építkezik és tíz emeletet akar, de az önkormányzat csak nyolc emeletet engedélyez? Ha mi nem lennénk, akkor ő elmenne a városházára az építési bizottsághoz, és kérvényezne még két emeletet. Sokat kellene fizetnie, de megkapná az engedélyt. Tizenöt emeletre nem, de plusz két emeletre valószínűleg igen. Amióta a cégünk létezik a városházán hozzánk küldik őket. “Tőlük megkaphatod a két emelethez szükséges métereket. Vedd meg a HaIr HaLavanától!”  Így váltunk a négyzetméterek bankjává. Így kezdődött a műemlékvédelem. 

Ezzel a start up-pal mindenki jól járt.

Ez egy üzletágunk lett. Felújítunk épületeket, és megkapjuk a ráépítési jogot. Ingyen. Ez ma már ez nagyon sok pénzt ér. Nagyon nagyon sokat. Felújítani egy ilyen épületet ötmillió shékelbe kerül. Ehhez 1000 nm jogát kapjuk meg pluszban Ez 30 millió shékelt ér. Példa rá a hotel a Carmel sarkán a Allenbyn. Felújítottuk, megkaptunk a nm-eket és áthelyeztük. 

Kép.jpeg

Az ilyen és hasonló műemlékvédett épületek felújítási programja után nagyon sok tulajdonos fordult hozzánk. Olyanok is, akik a kevésbé szigorú védettség alatt álló házakat akartak felújítani. Ezek azok az épületek, amelyeknél a homlokzatnak meg kell maradnia, de bővíthetőek. Azokban az utcákban, amelyek a TAMA program részei belevágtunk ebbe a felújítás típusba is. Csináltunk “tamát” a Maze utcában, a Nachmaniban, a Dizengoffon az Ahad Ha'am utcában a Duvnovban, a Weizmanban. Ez egy másik üzletág, ami az előbbiből jött.

IMG_1488.jpeg

Három éve indult a harmadik üzletágunk. Épületeket vásárolunk és átépítjük szállodának. A legkedvesebb projektünk a Dizengoff 99. Ezt a házat az izraeliek nagyon-nagyon szeretik. Ez a házszám az izraeli szexuális forradalom kultusz-filmjének a címe. A hetvenes évek végén készült mozi dalai a városi folklór részei ma is.

IMG_1475.jpeg

A másik ilyen épültetünk is az izraeliek szívéhez nőtt, ez a Magen David ház, a Bazel negyedben. Ez régen a város egyik legkedveltebb helye volt, és most újra egyre népszerűbb. A Montifioriban egy egész házsort építtettünk át szállodának. És most indul majd a Pinsker-Allenby sarok.

IMG_1465.jpeg

Kép_4.jpeg

Ezek az Isrotellel közös ügyletek. Az épület a miénk és ők bérlik majd tőlünk. Szállodákat építeni más mint lakóházakat. A szobák, a lobby, medence, a tető. Sok olyan részlet van, ami különbözik a lakóingatlanoktól. Csak Tel Avivban dolgozunk. Itt a felújított épületek több mint a fele a mi munkánk volt.

Hány projekt van jelenleg folyamatban?

Van négy szállodánk, ezen kívül 19 épület és mindig van egy, ami műemlék. Most például az Ehad Ha'am utcában. Ez fél éven belül befejeződik és akkor kezdjük a következőt.

Mi lesz a többi felújításra váró épülettel?

Sok a problémás ügy. Azok például, ahol több a tulajdonos. Sok ember, sok elképzelés. Lehetetlen velük megegyezni. Az eddig felépült házakban csak egy tulajdonos volt. Maximum kettő. Lehetett velük tárgyalni. Nekünk nincs időnk vitatkozni. Ezek a projectek megrekednek, mert nem lehet kierőszakolni a tulajdonosoktól, hogy belevágjanak a felújításba. Ha egy épület olyan öreg, hogy már veszélyessé, lakhatatlanná vált, akkor kénytelenek beleegyezni. De ez elég ritka eset.

Minden projektedet egy építész: Gidi Bar Orien jegyzi. Hogy bírja ezt a rengeteg munkát? Ahogy ezt elmondtad gyakorlatilag non stop pörög a munka.

Maze utcaMaze utca

Nachmani utcaNachmani utca

Dubnov utcaDubnov utca

Itt van a fölöttünk az irodája. 60 mérnök dolgozik vele! Ő talán az egyik legjobb építész az országban, de Tel-Avivban biztosan. Én mindig azt gondoltam. hogy az építész a legfontosabb. Az ő első vonalai a lapon mindent meghatároznak. Mi mindent ahhoz a vízióhoz igazítunk ahogy ő látja a házat. Az építési vállalkozók könyvelői – ezt csináltam valaha – bemennek az excelbe és nézik a számokat, hogy van profit, vagy nincs. Mi először megtervezzük a homlokzatot, és ha már van egy víziónk, csak azután nézzük meg a számokat. Ez egy másik gondolkodás, más munkamódszer. Az építészet tisztelete.

Akkor most végre beszélhetünk rólad?

Végzettségem szerint könyvelő vagyok.  Két ingatlanos cégnél dolgoztam, évekig. Yossi Avrahaminál nyolc évet voltam, vezettem is a céget.  Ide úgy jöttem, hogy egy kis szünetet akartam tartani.  Valamit egyedül akartam csinálni.  De közben ide is hívtak. Yitzak Ben Soam a cég elnöke, tulajdonosa, felajánlotta nekem ezt az irodát. Nagy megtiszteltetés, mert ez Tel-Aviv legszebb irodája, ez a sarokszoba, kilátással a Rothschildra. Hívott, jöttem és azóta haladunk előre. Most vettünk a Bezeqtől egy nagy területet, üzletekkel, és egy Viktória szupermarkettel. Építünk, majd ott is valami nagyon szépet. Abban lesz majd szálloda is, lakások is.

Miért pont a Rothschild környéke a fókusz?

Két oka van. Itt jó energiák vannak. Nagyon jó sétálni a fák lombjai alatt. A másik, amiben nagyon hiszünk, az a lakások és az irodák aránya. Itt 25%-ban megőrizték a lakóingatlanokat és 75 százaléka az iroda. Ez azt jelenti, hogy itt egésznap sőt még este is van forgalom. Ha ismeritek a Bursát Ramat Ganban, ott senki nem lakik. Csak irodaházak. Ott nincs forgalom este. Ezért aztán éjszaka nem jó arra járni. A lakások és irodák kombinációja egy új trend a világ nagyvárosaiban. Ha ez jól működik, az emeli a lakások értékét. Ezért aztán a Rothschild nagyon drága.

Milyennek látod a céged jövőjét? Kerestek még új projekteket?

Nem keresünk már újakat. Van elég munkánk 2030-ig. Nagyra nőtünk az elmúlt években. Kicsit most meg kell állni.

Akár el is mehetnél nyugdíjba...

Jaj nem, nem! A nyugdíj egy ijesztő szó a számomra. Mindig kell valami feladat; csinálni valamit. Gondolni sem akarok a pihenésre. Mindenki szereti, amit csinálunk és ez hajt előre.

TAMA* Országos Településfejlesztési Építési Stratégia – ez a sok mindent magába foglal az akadálymentesítéstől a környezetvédelemig. Az egyik program része a régi házak földrengés-biztos átépítése.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek