Az Idegenvezetők Nemzetközi Napjára: Nagyon hiányoztok!

2021. Február 21. / 17:02


Az Idegenvezetők Nemzetközi Napjára: Nagyon hiányoztok!

Több mint harminc éve már, hogy ezen a napon, február 21-én ünnepeljük az Idegenvezetők Nemzetközi Napját. A jeles alkalomból a Mazsihisz szeretettel köszönti mindazokat, akik idegenvezetői munkájuk révén hozzájárulnak a magyar zsidó kultúra, hagyomány és történelem megismertetéséhez, gazdagítva ezzel közös kincsünket: a zsidóságot.


A pesti zsidónegyed, a Dohány utcai zsinagóga vagy a vidéki zsidóság oly sok fontos helyszíne elképzelhetetlen az idegenvezetők nélkül, és most mégis: egy éve már, hogy nélkülöznünk kell őket. Pedig ők azok, akik a belföldi és külföldi vendégeket, a diákokat, az egyéni utazókat, családokat és turistacsoportokat kalauzolni szokták, ők azok, akik mindenről mindig mindent tudnak, akiket nem lehet új kérdéssel meglepni, akik idejüket és energiájukat nem kímélve járják a várost és – mesélnek. És sajnos éppen ők azok, akik immár csaknem egy éve arra vannak kárhoztatva, hogy ne dolgozzanak. 

A vírusjárvány miatt zárva vannak a vallási és kulturális létesítmények, továbbá nem látogathatók a zsidóság szempontjából is kiemelkedő fontosságú helytörténeti nevezetességek sem. A február 21-i Idegenvezetők Nemzetközi Napján mára sajnos még nem tudunk jó munkát kívánni az idegenvezetőknek, ám a zárás ellenére szeretettel köszöntjük őket. 

Kívánjuk nekik, hogy mielőbb munkába állhassanak, és újra élettel töltsék meg azokat a helyeket, amelyek nélkülük és csoportjaik nélkül fájdalmasan üresek. 

És persze szeretnénk, ha tudnák: nagyon hiányoznak nekünk mindenhonnan, nem csak a pesti zsidónegyedből, de a vidéki zsidó helyszínekről is! De amint vége a zárásnak, újra megnyílnak a régi helyszínek, sőt, hamarosan remélhetőleg a felújított Rumbach utcai zsinagóga is látogatható lesz, úgyhogy nemsokára találozunk!

Kedves idegenvezetők, mi már alig várjuk, hogy felébredjünk a túl hosszúra nyúlt rémálomból, és újra láthassunk titeket dolgozni, tömött turistahadak előtt lépdelni és mesélni – mesélni, mesélni fáradhatatlanul...

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Netanjahu: Izrael, Mazal Tov! Nagyon szeretünk!
Kultúra
A hét műtárgya Abel Pann műve: Ádám

Kommentek