A Hanukarantén megédesítése: 8 + 1 tökéletes mozifilm a
csodák napjaira

2020. December 09. / 15:10


A Hanukarantén megédesítése: 8 + 1 tökéletes mozifilm a csodák napjaira

A Fények Ünnepe idén családi ünnep lesz, ahogy eleve elrendeltetett, kiscsaládi a járvány miatt. De hirdetni is kell azért a csodát és Hollywood hirdeti is serényen. Nyolc + egy tökéletes hanukai mozifilmet ajánlunk, hogy boldogan töltsük a Hanukarantént, ez ugyanis a vidámság ünnepe. Nézzék majd a filmeket egymás után a csodák nyolc napja alatt. Mazsihisz-ajánló Steven Spielberg zsidó kisegerétől a hanukai szerelemig. 

Egérmese

Steven Spielberg 1986-ban csinált rajzfilmet azokról az egerekről, akik a macskák szakadatlan üldözése elől menekülnek, átkelnek az óceánon, másik, reménytelibb hazát keresnek maguknak. A történet a zsidó családok Amerikába menekülésének allegóriája, az orosz egerek otthont találnak a türelmes, nagy Amerikában. Ennek az Exodusnak az elbeszélése, amely létrehozta a világ máig talán legnagyobb zsidó közösségét, és amely innen, Európából indult, bearanyozza majd az egész család ünnepét. Kezdhetünk ezzel az első napi gyertyagyújtás után. 

Nyolc őrült éjszaka

Mikor már nem magányosan lobog a gyertya a Hanukiában, jöhet az ünnepi szerelmesfilm. Adam Sandler, a hanuka fáradhatatlanul fárasztó népszerűsítője énekelte, nem indokolatlanul, hogy karácsonykor csak egy este ajándékoznak keresztény testvéreink a hitben, nálunk pedig tart a buli „nyolc őrült éjszaka” idejére. Mennyivel jobb, nem? Ez a sor adta Sandler rajzfilmjének a címét, amely jogaiba helyezi vissza a karácsony zsidó kistestvérét, a hanukát, megvédi és egyenjogúvá teszi. Sőt. Dili, szerelem, hanuka. És még mindig az elején vagyunk. 

Csoda a pályán 

Lepattant kosárlabdaedző zsidó iskolásokat vállal fel Hanukakor és újra megtörténik a csoda, nem a Templomban, hanem a kosárpályán, ahol szintén jelen van Isten. Megtanulják becsülni és segíteni egymást és még kosarazni is. A csodák nyolc napja folyamán lezajlik mindez, a Hanuka újraéled és még a felénél sem vagyunk. Előre a begubózós hanukai filmnézés útján. 

Héber pöröly

A zsidó Szuperhős, a Héber Kalapács, vagyis Makkabi megmenti a hanukát. Röhögj Magadon, az Isten is megsegít. Posztmodern hanukai Csoda.

Utódomra ütök

Az Apádra ütök híres gárdája tovább folytatja eleve teljesen értelmetlen civakodását és megmutatja, hogy még Barba Streisanddal és Ben Stillerrel is lehet rossz hanukás-karácsonyos filmet készíteni; ami nem baj, mert kit érdekel, ha egy film, amelyben az isteni Barbra és Ben Stiller jelen van, rossz. Átléptünk az ünnep második félidejébe, fogják vissza lassan a fánkfogyasztást. Ha engedi a jiddise máméjuk.

Hitched for the holidays

A hanuka, karácsony és egyéb ünnepi pánikok közösek a keresztény és zsidó szinglik számára. Nem akarnak még férjhez menni, megházasodni, vagy egyáltalán nem, de mit mondjanak otthon szenteste, hanukai gyertyagyújtáskor, a Mennyből az Angyalt vagy a Moájsz Cúrt éneklő családtagoknak, akik mind jobban tudják, hogy kéne élni, mint ők. A zsidó rokonok, nagynénik és nagybácsik talán még jobban. Két vonzó ifjú ember elhatározza, hogy kisegítik egymást a jiddise és behóved keresztény szülők előtt, mindkettő úgy csinál otthon, mintha a másik párja lenne. És aztán tudják, mi lesz? Egymásba szeretnek. Csupa fordulat és báj, mindent tudsz az elején, de végignézed és meghatódsz. Közeleg az ünnepek vége, mert még nyolc őrült nap is elmúlik egyszer.

Szólíts a neveden

Két fiatal vonzalmának története túl a barátságon, hanukai képekkel, letkesz-sütéssel, hanukiával, Timothy Chalamet-vel, aki véletlenül (véletlenül, mi?) szintén zsidó, továbbá játszik Woody Allen filmjében is főszereplőként.

Holiday 

A The Wrap válogatása kifulladt, a nyolcadik napra egy szép karácsonyi szerelmesfilm maradt csak, amelyikben a zsidó szomszéd képviseli a Hanukát. Még szerencse, hogy minden romantikus vígjátékba jut  egy zsidó szomszéd Amerikában. 

A Szenteste Grálja

Bármilyen hihetetlen, Amerikában ez is hanukai filmnek számít, a zsidó oldalak ajánlják, mivel három olyan barát felnőtt életének elejéről szól, akik közül az egyik Seth Rogen. Ő képviseli a filmben a Hanuka szellemét, a sajátosan zsidó humor kissé esetlen, szerethető változatát. A film, mint oly sok Hanuka-film, a két ünnep békés egymás mellett éléséről is szól és eléggé szórakoztató is ahhoz, hogy ezt jó néven vegyük tőle. Különben is, mi baj lehet azzal a produkcióval, akár általános, akár specifikusan zsidó szempontból, amelyben Seth Rogen játszik? A fiúk a december legnagyobb buliját keresik és meg is találják.

Boldog ünnepet, חג שמח

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek