Fénypontok: Lily Elbert magyar származású holokauszttúlélő
a brit miniszterelnöktől kapott magas rangú elismerést

2021. December 02. / 10:37


Fénypontok: Lily Elbert magyar származású holokauszttúlélő a brit miniszterelnöktől kapott magas rangú elismerést

A 17 éves, Londonban élő Dov Forman az auschwitzi túlélő Lily Ebert dédunokája. A 97 éves hölgy visszaemlékezése a holokausztban átélt borzalmakról több millió fiatalhoz jutott el a közösségi médiában.

A koronavírus járvány miatt Dov életében először nem látogathatta dédnagymamáját, aki túlélte a koronavírust. Dov elhatározta, a nyilvánosság előtt meséli el Lily Ebert történetét, hogy a fiatal generációk jobban megérthessék a holokauszt tanulságait és az antiszemitizmus hatását. A magyar nyelven is megjelent „Lily fogadalma” című könyvben bepillantást nyerünk Lily Ebert életébe: Magyarországon született és nőtt fel. 20 éves volt, amikor 1944-ben Auschwitzba deportálták édesanyjával és két kistestvérével együtt. Őket soha nem látta viszont. Lily két nővérével együtt élte túl a megpróbáltatásokat.

Dov a közösségi média segítségével a nyomára bukkant annak az amerikai katonának, aki dédnagymamáját egy halálmenetből szabadította fel 1945-ben. Hayman Shulman ekkor Lilynek egy katonai bankjegyet adott, amelyre ráírta: „Hogy új életet kezdjél. Sok szerencsét és boldogságot”. Shulman és Lily videóhívás alkalmával újra találkozott egymással.

A Lily fogadalma című könyv a Sunday Times bestseller listáján van, az előszót Károly walesi herceg írta.

lilyelbert-és-britminiszterelnök.jpg

Dov és dédnagymamája Boris Johnson brit miniszterelnöknél, aki kitüntetést adott át Dovnak a Downing Street 10-ben rendezett hanukai fogadáson Dov elmondta: „Megtisztelve érzem magam, hogy a Downing Street 10-ben átadták nekem a ’Points of Light’ [fénypontok], igen találó nevű kitüntetést.

Ezzel azt üzenték nekem és dédnagymamámnak, hogy folytassuk küldetésünket és vigyük messzire a holokausztról szóló beszámolónkat. A világ látja Lily-t és a belőle áradó fényt.”

A cikk forrása / IDE KATTINVA / érhető el

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek