Miniszterelnök: az emlékmű főhajtás az áldozatok előtt

2014. Január 22. / 09:30


Miniszterelnök: az emlékmű főhajtás az áldozatok előtt

Az áldozatok sorsa mellett nem lehet főhajtás nélkül elmenni, ez emberség és nem politikai nézetek vagy pártállás kérdése – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Szabadság térre tervezett emlékművel kapcsolatban a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetőinek írt szerdai válaszlevelében.


németmegszállásemlékműve_szavazás_1.jpg
A Magyarország német megszállása emlékmű Szabadság térre történő elhelyezéséhez szükséges tulajdonosi hozzájárulás megerősítéséről szóló szavazás eredménye
Belváros-Lipótváros képviselő-testületének rendkívüli ülésén.
A testület, a mai ülésen 11 igen és 3 nem szavazattal fogadta el az előterjesztést.
(Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)


A Heisler András elnöknek és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgatónak címzett levelet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatta el az MTI-hez.

Ebben a kormányfő jelzi, hogy a Mazsihisz-vezetők január 20-án kelt levelét megkapta. Egyúttal - hivatkozva arra, hogy a sokat szenvedett magyarországi zsidó közösség sorsát kormánya mindig is szívén viselte – köszönetét fejezi ki, amiért kérdéseikkel nyíltan és közvetlenül fordultak hozzá.

Orbán Viktor tudatta: a levél elolvasása után megerősödött benne az a meggyőződés, hogy "a jövőben is közösen dolgozhatunk azért, hogy Magyarországon a kölcsönös tisztelet, egymás megértése és hazánk közösségeinek együttműködése tovább erősödjék". Ebbe a sorba illeszkedik a német megszállás áldozatai előtt tisztelgő emlékmű is – tette hozzá.

"Meggyőződésem, hogy az áldozatok iránti tisztelet nem engedi meg, hogy a bebörtönzöttek, elhurcoltak, meggyilkoltak sorsa mellett főhajtás és szó nélkül elmenjünk” – fogalmazott válaszlevelében Orbán Viktor, hozzáfűzve: márpedig a veszteség rettenetes volt.

"E tekintetben Magyarország Alaptörvénye egyértelműen és szilárdan foglal állást. Alig hinném, hogy az áldozatok emléke felé tett főhajtás bármilyen magyarázatot igényel. Ez emberség és nem politikai nézetek vagy pártállás kérdése" – rögzítette álláspontját.

A miniszterelnök azt írta: vannak, akik az áldozatok emlékezetét, az előttük tisztelgő emlékművet napi politikai spekulációkká akarják silányítani, de ezeket a kísérleteket határozottan vissza fogják utasítani.

"Remélem, hogy hazánk német megszállásának 70. évfordulója jó alkalom arra, hogy az Önök közösségének veszteségeit elismerő, fájdalmukban osztozó, jóakaratú emberek fontos és közös lépést tegyenek a tisztelet kultúrájának irányába" – zárta a Mazsihisz vezetőinek címzett sorait Orbán Viktor. (MTI)

heisler_zoltai_1.jpg
heisler_zoltai_2.jpg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Heisler András: az antiszemitizmus kifejezést nem szabad lejáratni
Zsidó világ
A hét műtárgya: Dov Ungar debreceni Hágádája

Kommentek