Békévé oldja az emlékezés – kiállítás zsidók és nem zsidók együttélésének mindennapjairól

2014. Április 12. / 20:31


Békévé oldja az emlékezés – kiállítás zsidók és nem zsidók együttélésének mindennapjairól

Kiállítás a zsidók és nem zsidók együttélésének mindennapjaiból a Hagyományok Házában (Budapest I. ker., Corvin tér). A kiállítást 2014. április 17-én, csütörtökön 16:00 órakor Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke és Dr. Oláh János néprajzkutató, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem rektorhelyettese nyitja meg. Közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes zenekara. A kiállítás május 18-áig tekinthető meg.A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület a Hagyományok Háza szakmai támogatásával köztéri fotókiállítást rendez a történelemmel való szembenézés elősegítésére a Magyar Holokauszt Emlékév programjaként.

A fényképek segítségével azt kívánják megmutatni, miként lehetett békésen együtt élni és dolgozni Magyarországon – amíg hagyta a történelem és a politika. A Hagyományok Háza tevékenységi körének megfelelően elsősorban néprajzi témájú fotókat választottak, de annak érdekében, hogy teljesebb legyen a kép a XX. század első évtizedének mozgalmas, gyorsan átalakuló világáról és az alsóbb társadalmi osztályok tagjainak életéről, a paraszti életet bemutató képek mellett a városi emberek mindennapjait felvillantó fotókat is válogattak.

A képeken a különböző tevékenységek – munka, tanulás, a hétköznapi élet – és az I. világháború eseményei mind arról tanúskodnak, hogy a kisemberek békében éltek egymással vagy egymás mellett. Volt olyan korszak, amikor lehetett együtt munkálkodva élni és dolgozni.

A kiállított fotók tíz intézmény gyűjteményéből származnak, köztük a Holokauszt Emlékközpont, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Centropa Alapítvány, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Vishniac Archive gyűjteményéből. Magyar és angol feliratok magyarázzák el, mi látható a képen, mikor, hol készült, kik láthatók rajta, és ha van rá adat, mi lett a képen látható személyek, családok sorsa, vagy ha erre nincs adat, mi történt a helyi közösséggel.

Gyűjtőpályázat a fenti témájú fotókra


A HHBK az emlékév alkalmából gyűjtőpályázatot hirdet, hogy előkerüljenek azok a lappangó dokumentumok, amelyek közkincsként szolgálnák a múlt megismerését. Arra kérik a néprajz és a múlt iránt érdeklődő fiatalokat, hogy segítsenek megkeresni és megőrizni a XX. század első felének zsidó személyeket megörökítő dokumentumait. Az egykori keresztény szomszédok, munkatársak, szakmai vagy műkedvelő egyesületek emlékeit szeretnék elérni, ezért arra kérik a gyűjtőket, nézzék végig a felmenők képeit, a nagyszülőktől-dédszülőktől maradt fotósdobozokat, és válogassák ki közülük azokat, amelyeken zsidó és keresztény személyek láthatók valamilyen közös tevékenység közben. Ez a közös tevékenység lehet mezőgazdasági munka, kereskedés, tanulás, bankett, ruhapróba, vásárlás, tűzoltóegyleti bál, szüret, falusi mulatság, ábrázolhatják cséplőgép üzembe helyezését, lópatkolás bámészkodóit, mozi előtti gyülekezést vagy akár temetési menetet. Ha a családi emlékezet őrzi a képen ábrázolt személyek kilétét, írják le, hogy kik voltak ők, mi lett a sorsuk. Az ilyen események néprajzi szempontból is érdekesek, dokumentálásra érdemesek lehetnek, hozzájárulhatnak a téma tudományos feldolgozásához, gazdagíthatják a történeti tudásunkat.

A gyűjtőpályázat részletei ide kattintva olvashatók el

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek