Címkék

politika

Hírek, lapszemle / 2023. Január 22. / 18:28

Netanjahu máris menesztette a bűncselekmény miatt elítélt miniszterét

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök – a legfelsőbb bíróság korábbi döntésének eleget téve – menesztette az adóügyi bűncselekmény miatt elítélt Arije Derit az egészségügyi és a belügyi tárcák éléről – írja az MTI a helyi médiára hivatkozva a mai kormányülésről beszámolva. A magyar hírügynökség beszámolt arról is: tegnap este több mint százezren tüntettek Izraelben az új Netanjahu-kormány ellen.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 14. / 19:36

Felfüggesztették a képviselőt, aki a Soához hasonlította a vírus elleni oltást

Felfüggesztették a héten a kormányon lévő brit Konzervatív Párt egyik alsóházi képviselőjének, Andrew Bridgennek a frakciótagságát, miután párhuzamot vont a koronavírus elleni nagy-britanniai oltási kampány és a holokauszt között. Andrew Bridgen – aki 2010 óta képviseli a parlamentben a közép-angliai Leicestershire megye egyik választókörzetét – a Twitteren tette közzé botrányt kavaró bejegyzését.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 09. / 16:42

Izraeli közterületekről rendőrök távolítják el a palesztin zászlókat

Itamár Ben-Gvir, az új izraeli kormány nemzetbiztonsági minisztere utasította Kobi Sabtaj rendőrfőkapitányt, hogy a rendőrség távolítsa el a palesztin zászlót a közterületekről – jelentette a Maárív című újság hírportálja. A jobboldali Zsidó Erő pártot vezető Ben-Gvir rendelete szerint bármely rendfokozatú rendőr eltávolíthatja a nyilvános terekről a Palesztin Nemzeti Hatóság zászlóját, melynek lengetése „terrorszervezet támogatásának" minősül.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 08. / 18:04

Izrael: A kormány visszavonta a palesztin külügyminiszter beutazási engedélyét

Az izraeli kormány büntetésből visszavonta Rijád al-Maliki palesztin külügyminisztertől izraeli beutazási és a szabad mozgást biztosító engedélyét amiatt, hogy a Palesztin Hatóság a hágai székhelyű Nemzetközi Bírósághoz (ICJ) fordult Ciszjordánia státusával kapcsolatban – jelentette ma a Háárec hírportálja. Ez része az új izraeli biztonsági kabinet első, pénteki döntésének, amelyben szankciócsomagot állítottak össze a palesztin vezetőkkel szemben.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 04. / 15:06

Világháborús kártérítés: A németek nem fizetnek, Varsó az ENSZ-hez fordult

Németország visszautasította a második világháborús jóvátételi tárgyalások felújítására vonatkozó legutóbbi lengyel kormányzati kérést. Berlin egy lengyel diplomáciai jegyzékre válaszul leszögezte: a kérdést lezártnak tekinti – jelentette be a lengyel külügy. Az MTI hírére hivatkozva a Magyar Nemzet azt írja: Varsó a kérdést az ENSZ elé vitte. A világháborúban mintegy hatmillió lengyelt, köztük hárommillió lengyel zsidót gyilkoltak meg.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 03. / 14:13

Izrael: „A kormányunk nem ijed meg a Hamász fenyegetéseitől"

Itamár Ben-Gvir, az ultranacionalista Zsidó Erő (Ocma Jehudit) pártot vezető izraeli nemzetbiztonsági miniszter beváltotta számos tiltakozást kiváltó ígéretét, és ma reggel ellátogatott a vallási szempontból nagyon kényes helynek számító jeruzsálemi Templom-hegyre. Izraeli miniszter évek óta nem járt ott – jelentette ma a ynet, a Jediót Ahornót című újság hírportálja.

Izrael / 2022. December 29. / 18:53

Izrael: Felesküdött Benjamin Netanjahu hatodik kormánya

Az izraeli parlamentben, a kneszetben a 120 képviselőből 63 szavazott bizalmat az új kormánynak, 54 ellenében. A kormánykoalíció a jobboldali Likud párt, a szélsőségesen jobboldali Vallásos Cionisták nevű telepespárt, az ultranacionalista Zsidó Erő (Ocma Jehudit) párt, valamint az európai eredetű ultraortodox askenázik Egyesült Tórapártjából és a keleti ultraortodoxok Sasz pártjából áll. Orbán Viktor már gratulált is izraeli kollégájának.

Hírek, lapszemle / 2022. December 27. / 12:55

Izrael: Több mint ezer vadászpilóta tiltakozik az új kormány ellen

Izraelben több mint ezer tartalékos vadászpilóta tiltakozott nyílt levélben Benjamin Netanjahu miniszterelnök-jelölt formálódó koalíciója ellen – jelentette ma a Maárív című újság hírportálja. „Állítsuk meg a demokrácia elpusztítását!" – írta a legfőbb jogi vezetőkhöz hétfőn eljuttatott levélben a légierő 1197 tartalékos pilótája. Az új kormányt ezen a héten csütörtökön iktatják be hivatalába.

Hírek, lapszemle / 2022. December 05. / 21:44

Novák Attila: A jobbratolódás logikus következmény Izraelben

„A legutóbbi választások alkalmával minden idők legjobboldalibb és legvallásosabb kormánya látszik megalakulni a zsidó államban. Ez a fejlett nyugati demokráciák között egyedivé teszi Izraelt, ugyanakkor jobban integrálja abba a régióba, amelyben elhelyezkedik és amelytől eddig – sikeresen – távol tartotta magát." Novák Attila történész cikkét szemlézzük, amely a Szombat folyóirat internetes verziójában jelent meg.

Izrael / 2022. December 05. / 11:08

Blinken: az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb, mint valaha

– Az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb, mint valaha, és ezen nem változtatnak az amerikai adminisztráció és a leendő új izraeli kormány közötti erős véleménykülönbségek Palesztina és Irán tekintetében – hangsúlyozta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter tegnap egy konferencián Washingtonban.

Izrael / 2022. December 04. / 15:30

Netanjahu: Izraelt nem a talmudi törvények fogják kormányozni

– Soha nem gondoltam volna, hogy eljutok arra a pontra, amikor azt mondom, hogy Izrael támogatása feltételhez köthető – mondta Abraham Foxman, az Anti Defamation League (Rágalmazásellenes Liga) volt vezetője a radikálisan szélsőséges pártok kormányra kerülése kapcsán a The Jerusalem Postnak. Ugyanakkor Netanjahu közölte: „Izraelt nem a talmudi törvények fogják kormányozni, a törvények országa maradunk".

Izrael / 2022. December 03. / 18:27

A Vallásos Cionizmus párté lesz a palesztinok felügyelete Ciszjordániában

– Benjamin Netanjahu miniszterelnök-jelölt a Vallásos Cionizmus nevű párttal kötött koalíciós megállapodásban a Becalel Szmotrics vezette, telepeseket képviselő pártnak biztosított felügyeleteta palesztinok felett Ciszjordániában – jelentette a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. A lap szerint ez a döntés próbára teheti az új kormány kapcsolatát a nemzetközi közösséggel, különösen az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval.