Címkék

Komolyzene

Kultúra / 2023. Január 03. / 10:15

Black Angels Songs: Kortárs komolyzene a Soá névtelen áldozatainak emlékére

A héten kezdődő 10. Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválon a Dystopic Requiem Quartet előadásában tűzik műsorra Miroslav Tóth zeneszerző, szaxofonos és énekes Black Angels Songs című szerzeményét, amely a holokauszt névtelen áldozatainak állít emléket. Az előadásban az említett zenekar mellett közreműködik maga a zeneszerző is.

Megemlékezések / 2023. Január 02. / 11:03

Ma van a Goldmark-termünk névadójának halálozási évfordulója

Bécsben 1915. január 2-án hunyt el Goldmark Károly zeneszerző, aki egy lublini származású zsidó kereskedő és egy pápai zsidó kántor lányának házasságából született Keszthelyen 1830-ban. Róla nevezték el a Mazsihisz budapesti, Síp utcai székházában lévő, legendás hírű Goldmark-termet, ahol a II. világháború alatt az OMIKE számos, a hivatásától eltiltott zsidó művésznek nyújtott fellépési lehetőséget.

Kultúra / 2023. Január 01. / 17:30

Umcacca a Rumbach-ban: „Te jó ég, a gyerek keringőzni ment!"

A Bősze Ádám vezetésével megrendezett Umcacca című zenés-műsoros est előtt ezt ígértük: ennél „keringősebb keringős” program év végén nem lesz Pesten. És igazunk lett, a Rumbach-ban megkaptunk mindent, amit vártunk: azaz zenét, táncot, humort, s természetesen sok-sok meglepő információt a híres bécsi újévi koncertekről. Még azt is, hogy őfelsége, Strauss, a keringőkirály egy budai zsidó leszármazottja volt. Hát ki másé…

Kultúra / 2022. November 18. / 14:13

A Budapesti Fesztiválzenekar fantasztikusan szólt a Rumbach-ban

Ezen a héten kezdődött a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában az a koncertsorozat, amely a Budapesti Fesztiválzenekar vezetője, Fischer Iván karmester kezdeményezésére újjáalakuló OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) programjait nyitja meg. Szerdán volt az első koncert, a második november 19-én, a harmadik pedig november 20-án lesz.

Kultúra / 2022. November 14. / 14:16

Őszi hangulatban: komolyzenétől lesz hangos a Rumbach novemberben

Az impozáns és fantasztikus akusztikájú Rumbach zsinagógába invitáljuk Önöket, ahol számos magas színvonalú és különleges komolyzenei produkció kerül megrendezésre novemberben. A patinás falak között felcsendülnek majd Mozart, Mahler, Bach, Britten, Dvořák, Schubert művei, hallhatunk majd klezmer muzsikát egy magyarországi bemutatót és irodalomból sem lesz hiányunk.