Újévi rendezvénynek adott otthont a Dohány utcai zsinagóga

2023. Szeptember 14. / 12:23


Újévi rendezvénynek adott otthont a Dohány utcai zsinagóga

Izrael budapesti nagykövetségének meghívására a Magyarországra akkreditált diplomáciai testületből 78 diplomata vett részt a Dohány utcai zsinagógában rendezett újévi fogadáson. A nagykövetek és beosztott diplomaták a holokauszt áldozataira emlékezve fejet hajtottak az Emanuel emlékfa előtt. 

gra.jpgA vendégeket dr. Grósz Andor köszöntötte

A Jakov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet meghívására érkezett vendégeket dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke is köszöntötte, aki hangsúlyozta: a közös értékek, célok meghatározását és megvalósítását tekinti fő feladatána, míg dr. Frölich Róbert országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija a zsidó újévről adott tanítást. 

csopkép.jpgFotók: Izrael budapesti nagykövetsége

A rendezvényt állófogadás zárta, amelyen a vendégek megkóstolhatták a zsidó gasztronómia újévhez kapcsolódó süteményeit, gyümölcseit, így a gránátalmát is. Minden vendégnek mézzel kedveskedtek a szervezők, hogy mindenkinek édes legyen az új zsinagógai éve.

diplomaták-5784-mazsihisz.jpg

A nagykövetség közleménye szerint az egyes államok képviselői Ros Hasana appropóján megismerkedhettek az ünnep fontosságával, különlegességével. Az esemény végén a Magyarországra akkreditált diplomaták a saját nyelvükön kívántak boldog új évet Izrael államának és a zsidó népnek. 

Izrael a zsidó számítás szerint szeptember 15-én lép az 5784. évbe.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
A szegedi zsinagóga társadalmi és építészeti kontextusa
Tudomány
Peremiczky Szilvia előadása az OR-ZSE Szabadegyetemen