Látványos hitéleti fejlődés a Miskolci Zsidó Hitközségben

2021. Augusztus 17. / 11:29


Látványos hitéleti fejlődés a Miskolci Zsidó Hitközségben

Szerző: Kácsor Zsolt

Örvendetes fejlődés tapasztalható a Miskolci Zsidó Hitközség hitéletében: az elmúlt hónapokban, hetekben hetente már négyszer van minjen, azaz – a péntek esti és szombat délelőtti alkalmakon kívül – a hétköznap reggeli istentiszteleteket is meg lehet tartani. Sőt, most, Elulban a sófár hangja is felhangzik reggelente a városban. Interjú Markovics Zsolt miskolci főrabbival.


– Az ön Facebook-posztjait elnézve azt látom, hogy újabban látványosan erősödött a miskolci zsidó vallásgyakorlás, még hétköznap reggelente is szinte minden alkalommal van minjen, ami egy pesti körzetnek is becsületére válik. Minek tulajdonítható ez a fejlődés?
– A pandémia előtt sem volt gyenge a hitélet Miskolcon, akkor is igyekeztünk megszervezni a minjenjeinket, s túlnyomó többségében sikerült. A mostani megerősödésben két dolog biztosan szerepet játszik. Az egyik a pandémia alatt elvégzett munka, amikor áttértünk a hitélet online gyakorlására. Hosszú hónapokon át minden hétfőn és csütörtökön reggel, minden pénteken és szombaton este összegyűltünk az interneten, ezen kívül hetente legalább egyszer-kétszer közös online tanulást szerveztünk, továbbá Flecker István barátommal, a közösség egyik aktív tagjával elindítottunk egy vasárnapi műsort Sószóró címmel a ZOOM internetes platformon. Nem hagytuk magára a közösséget az elszigeteltség időszakában, aminek meg is lett az eredménye.

m3.jpgJobbra Markovics Zsolt főrabbi az augusztus 5-i, csütörtök reggeli istentiszteleten

– Mi volt a másik tényező?
– Óriási lendületet adott a munkának az új hitközségi elnök, Deutsch Miklós, aki minden idegszálával a helyi zsidó közösség erősítésére, fejlesztésére, gyarapítására koncentrál. Már az első megbeszélésünkön megállapodtunk abban, hogy ő elnökként, én pedig rabbiként minden létező lehetőséget megragadunk, hogy Miskolcon igenis heti négy alkalommal meglegyen a minjen, hiszen a zsidó közösségi létnek ez a fundamentuma. Ez az alap, erre már lehet építkezni. A közösségi lét magában foglalja azt is, hogy a hétfői és csütörtök reggeli istentiszteletek után együtt maradunk reggelizni, ami jó alkalom beszélgetésre, problémák felvetésére, átbeszélésére és azok megoldási lehetőségeinek keresésére. Ma reggel is tizenketten voltunk mi, férfiak és együtt imádkozott velünk öt nő (a beszélgetés augusztus 16-án, hétfőn délután készült – K. Zs.). 

Hadd mondjam el azt is, hogy volt olyan hetünk, amikor a jorcájtok miatt gyakorlatilag minden reggel és minden este megvolt a minjen. Úgy vélem, ez egyedülálló a magyarországi vidéki zsidó hitéletben. Hétköznaponként átlagosan 12-15 fős minjennel tudunk kalkulálni, ami bármelyik budapesti körzetben megállná a helyét. 

Mindent megteszünk, hogy ez állandó legyen és fennmaradjon, a terveink közül csak egyet hadd mondjak: azt tervezzük  Flecker Istvánnal, hogy az interneten indult Sószóró című műsorunkat közösségi térben, közönség előtt folytatjuk majd, hiszen ez is jó alkalom az összejövetelekre.

– Ami a minjen tagjait illeti, a miskolciakon kívül hétköznap járnak önökhöz más, környékbeli településekről is?
– Sajnos nem. Ebben elmaradásunk van, és azt kell mondjam, saját magam felé is megfogalmazott kritika az, hogy erre még nem jutott időm. Sok energiát elvett a miskolci hitélet fejlesztése, de hamarosan eljön az ideje, hogy felkeressük a térség szóba jöhető városait, például Ózdot, Kazincbarcikát, Szerencset és más településeket olyan családokat keresve, amelyekkel esetleg fel tudjuk venni a kapcsolatot. Igaz, Szikszón már voltunk Deutsch elnök úrral, az ottaniakkal felvettük a kapcsolatot, megbeszélést folytattunk a szikszói polgármesterrel és megnéztük a gyönyörűen rendben tartott helyi zsidó temetőt. 

m1.jpg

– Az utolsó kérdésem a közelgő nagy őszi ünnepekre vonatkozik: a fentiek alapján Miskolcon méltó módon lesznek megtartva a nagyünnepek?
– Ez eddig sem volt kérdés, hiszen a tavalyi pandémiát nem számítva, amikor nem lehetett közösségi életet élni, a miskolci közösség hosszú évek óta méltó módon megünnepli az újévet és az engesztelés napját. Ez olyan fontos hagyomány, amit a miskolci zsidó közösség nagyon komolyan vesz, s ebben Freund Jenő korábbi hitközségi elnöknek elévülhetetlen érdemei vannak.

(Fotók: Markovics Zsolt Facebook-oldala)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek