Hanuka: kántorvizsga-koncert és ünnepi gyertyagyújtás

2023. November 26. / 20:45


Hanuka: kántorvizsga-koncert és ünnepi gyertyagyújtás

A 2023/24-es tanév őszi szemeszterének lezárásaként az előimádkozó és kántor szakirányú szak december 11-én, hétfőn 17.30 órakor tartja az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem zsinagógájában a vizsgakoncertjét, amelyre sok szeretettel várják az érdeklődőket.

A vizsgakoncert első felében olyan XVIII-XX. századbeli grandiózus zeneszerzőktől hallhatunk válogatást, mint Caldara, Schubert, Csajkovszkij, Balakirev és Kodály Zoltán. A műsor második részében kántori imák hangzanak el zongorakísérettel.

A hallgatók a klasszikus darabok segítségével sajátítják el a helyes légzés és énektechnikai funkciók tudatos alkalmazását, beépítve mindezeket az imádkozási gyakorlatukba.

A koncert végén közösen gyújtják meg hanuka ötödik napjának a lángjait, és az ilyenkor elmaradhatatlan fánkkal kedveskednek a jelenlévőknek.

VéglegesVIzsgakoncertMeghívó-orzse.png

A koncerten fellépnek: Dési Tamás kántorhallgató, Markovits Csaba kántorhallgató, Quittner Zoltán kántorhallgató, Handó István előimádkozó hallgató, Kozma Zsolt előimádkozó hallgató.

Zucker Immánuel főkántor jelenleg oktatóként segíti a szakot munkájával. Annak idején az elsők között végzett a kántorszakon, így nosztalgiával emlékszik vissza a tanulmányait lezáró vizsgakoncertre.

–  Akkor még az „Oktogonális” teremben rendezték meg a vizsgakoncerteket. Felemelő érzéssel léptem be a terembe, ami zsúfolásig tele volt. Mindenki kíváncsian várta a műsort, mert tudták, hogy ez egy különleges pillanat a magyar zsidóság életében.

A visszajáró közönség évről-évre bővült, a szak szinte kinőtte a termet, a hangulat azonban továbbra is családias maradt.

A kántorszak hagyományt teremtett a méltán népszerű és színvonalas koncerttel. A covid során a nyilvános vizsgakoncerteket teljesen abba kellett hagyniuk, az elmúlt időszakban azonban újra a nagyközönség előtt rendezhették meg a programot. Előbb az Izraeli kulturális Intézetben, majd most újra az egyetem falai közt kerül sor a műsorra.

Az évek során lecserélődött a vizsgakoncert közönsége – árulta el Zucker Immánuel –, de az érdeklődés kezd újra szárnyra kapni. Az emberek kíváncsiak, és ez nagyon jó. A zene mindig különleges élményt ad, főleg az, amivel a hitünkhöz lehet kapcsolódni, ami a klasszikus dallamokat idézi fel egy nagy múltú épület falai között. Ennek az élménynek a megosztására várjuk szeretettel az érdeklődőket!  

Számomra nagy öröm és megtiszteltetés, hogy most a tanári székből szurkolhatok a hallgatóknak, és másokat is buzdítanék, hogy csatlakozzanak hozzánk, nem fogják megbánni

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek