A zuglói zsinagóga egy lauderes diák szemével és kamerájával

2021. Június 02. / 17:50


A zuglói zsinagóga egy lauderes diák szemével és kamerájával

A Centropa Alapítvány éves videóversenye most sem maradhatott el lauderes siker nélkül – értesülhetünk a budapesti Lauder Javne Iskola Facebook-oldalán. A hat országból beérkezett 47 projektmunka közül a lauderes Krauth Eszter filmje szerezte meg az első helyezést „Az én közösségem” elnevezésű kategóriában.  A mű a zuglói zsinagóga történetét mutatja be. 


Zuglóban valaha öt zsinagóga állt, sajnos a holokauszt borzalmait csak egy élte túl, ezt nevezzük ma a zuglói zsinagógának – hallható annak a rövidfilmnek a felvezetőjében, amelyet Krauth Eszter, a Lauder Javne Iskola diákja készített. 

A zuglói zsinagóga története című alkotás a Centropa Alapítvány nemzetközi videóversenyén megosztott első helyezést ért el Az én közösségem elnevezésű kategóriában. 

A rövidfilmben hangsúlyozottan megjelenik Kardos Péter főrabbi, aki 1972 óta, azaz csaknem ötven éve szolgál a zuglói zsinagógában – és aki a kimagasló eredményt elért diáklány nagypapája. Krauth Eszter videója bemutatja azt is, hogy a tragikus 2016-os tűzeset után milyen közösségi és állami összefogással sikerült helyreállítani az épületet. 

A kategóriában elismerést kapott egy másik lauderes kisfilm, a Hiányzó láncszemek, halvány nyomok című alkotás is.

(Címlapkép: részlet Krauth Eszter filmjéből)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek