Sci-fi, de igaz: Aranyhalakat tanítottak meg járművet vezetni Izraelben

2022. Január 09. / 12:55


Sci-fi, de igaz: Aranyhalakat tanítottak meg járművet vezetni Izraelben

Az izraeli Ben Gurion Egyetem tudósainak sikerült rávenniük aranyhalakat arra, hogy egy speciálisan megtervezett, kerekeken guruló járművet irányítsanak jutalomfalat reményében. Mivel vízben élő állatok irányítottak szárazföldi járművet, a tudósok szerint ez annak bizonyítéka, hogy a navigálási képesség független a közegtől. 


Mesének tűnik, de az izraeli Ben Gurion Egyetem egyik tudóscsapata egy frissen publikált tanulmányban azt állítja: sikerült demonstrálniuk, hogy a halak a szárazföldön is képesek elnavigálni magukat egy olyan „Halvezette Járműben” („Fish Operated Vehicle”), amely egy vizes tartályból és ráerősített kerekekből áll – írja a The Times of Israel.

A tudósok hat darab aranyhallal dolgoztak, amelyeket jutalomfalatok reményében sikerült megtanítaniuk az említett speciális jármű irányítására. A halak a tanulmány szerint képesek voltak „vezetni” a szerkezetet, közben új útvonalakat fedeztek fel a számukra új, szárazföldi közegben, miközben elkerülték a zsákutcákat, vagyis azokat a helyeket, ahol nem várta őket jutalomfalat. 

A sci-fi filmbe illő jelenségről szóló cikket teljes terjedelmében IDE KATTINTVA olvashatják.

(Címlapkép: Narcis Ciocan/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek