Láthatatlan elkövetők: előadás a nyilas nőkről

2021. Október 19. / 17:51


Láthatatlan elkövetők: előadás a nyilas nőkről

Holnap, azaz szerda éjfélig fogadnak el jelentkezéseket arra az online előadásra, amelyen Pető Andrea, a Láthatatlan elkövetők – Nők a magyarországi nyilas mozgalomban című könyv szerzője, a Közép-Európai Egyetem (CEU) tanára ismerteti egyedülálló kutatásának eredményeit. A Yad Vashem Intézet előadás-sorozatának keretében szervezett rendezvény október 21-én, csütörtökön késő délután 6-kor kezdődik a Zoom platformon. 


Amint arról korábban már hírt adtunk, az 1944. október 15-i nyilas hatalomátvétel 77. évfordulója alkalmából Pető Andrea, az MTA doktora, a Közép-Európai Egyetem (CEU) tanára mutatja be egyedülálló kutatásának eredményét. Dely Piroska (és a nevéhez fűződő nyilas vérengzés) krimiszerű történetének feltárása kapcsán az előadó arra igyekszik választ találni, mi lehetett az oka a kegyetlenkedésnek, kik voltak az elkövetők, mi történt a vonatkozó népbírósági per során és hogyan alakult az eset emlékezete a háború utáni időszakban? 

le.jpg

Az előadás képet ad arról is, hogyan és miért vettek részt nők a szélsőséges radikális politikai mozgalmakban, majd hogyan váltak elkövetőkké. Ezek a nők egészen eddig „láthatatlanok” voltak a történetírásban, akárcsak a kollektív és egyéni emlékezetben. Most megismerhetjük a „láthatatlan elkövetők” motivációit, fényképeit, főbb személyiségtípusait, illetve annak okát, miért maradhattak hosszú évtizedeken át „láthatatlanok”.

A csütörtökön 18 órakor a Zoom internetes platformon kezdődő előadás ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött. A részvételhez szükséges formanyomtatványt IDE KATTINTVA érhetik el. 

Jelentkezéseket szerda éjfélig fogadnak el.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepi gasztronómia
Így süssünk az ünnepre csörögefánkot!

Kommentek