Wallenberg nyomában – nagy sikerrel zárult az idei vetélkedő

2024. Május 02. / 15:00


Wallenberg nyomában – nagy sikerrel zárult az idei vetélkedő

A Wallenberg nyomában című vetélkedő döntőjét immár 15. alkalommal rendezték meg idén. A 10 középiskolás csapatból 5 országon belülről, 5 pedig határon túlról érkezett, így a résztvevők számára egy igazán különleges találkozási hellyé vált a Goldmark terem, ahol összemérhették tudásukat a diákok. Az első két helyen a szerb Svetozár Markovic Gimnázium két csapata végzett, felkészítő tanáruk Milos Vulekovic. Harmadik helyezett a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium csapata lett, felkészítő tanáruk Dr. Tóth Júlia.

A győztes csapat fődíjként egy svédországi utazást nyert a Svéd Nagykövetség ajándékaként. A II. és III. helyezettek pedig részt vehetnek az Élet Menetén Lengyelországban, 2025-ben.

A verseny remek hangulatban telt, a résztvevőknek lehetősége nyílt megtekinteni a Dohány utcai Zsinagóga emblematikus épületét, a Raoul Wallenberg kertet, valamint fejet hajthattak az Emanuel-emlékfa emlékműnél.

wallenberg-1.jpg

A közösen elköltött pészahi ebédnél Bősz Anett főpolgármester-helyettes beszédét hallgathatták meg, aki felhívta a figyelmet, milyen hatalmas a következő generáció felelőssége egy élhető jövő alakításában.

– Ugyanazokat a hibákat követi el az emberiség. Azok, akik nem tanulnak a történelemből, csak megismétlik az – idézte fel a keserű szavakat a politikus, majd azzal folytatta, hogy ha a mai háborús konfliktusokra gondolunk, elég felidéznünk néhány száz évet az emberiség történelméből, hogy lássuk, honnan indultak a folyamatok, és mi történt azokkal, akik az embertelenségben emberek tudtak maradni.

– Azt kívánom, hogy őrizzék meg azt a lelkesedést és hitet, amivel ma ide érkeztek. Higgyenek benne, hogy azok az értékek és tudás, amiket ma a történelemkönyvekből előhúznak, hogy megoldják a vetélkedő kérdéseit, hiszen idővel azok lefordíthatóak lesznek felnőtt, társadalmi feladatokra. Jelenleg pedig nagyon sok a megoldatlan feladat – tette hozzá Bősz Anett, majd beszédét azzal zárta, hogy ez a vetélkedő egy emlékeztető arról, hogy mindig lehet a jó utat választani, akkor is, ha 100 emberből 99 rosszul dönt.

Ezt követően a svéd nagykövethelyettes köszöntötte a csapatokat és felkészítő tanáraikat, majd dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke fordult hálás szavakkal a középiskolás résztvevőkhöz és tanáraikhoz.

– Köszönöm, hogy ebben a rohanó világban megtaláltátok az időt, amit arra tudtok szánni, hogy kutassátok és feldolgozzátok a magyar történelem egyik legsötétebb korszakát. Nem tudom, képesek leszünk-e valaha megérteni, mi minden vezetett a Holokauszthoz, de azt tudom, hogy az első lépés az, ha tanulunk róla. Ha emlékét őrizzük mindazoknak, akiket elvesztettünk. És megemlékezünk azokról is, akik tettek róla, hogy kevesebb legyen az áldozatok száma – hangzott el dr. Grósz Andor beszédében, aki emlékeztett a holokauszt idei, nyolcvanadik évfordulójára.

– Elég nagy teher ez, 6 millióból 600 ezer magyarajkú zsidó csak a származása miatt vált a világégés áldozatává. Azt reméltük, soha többet nem kell átélnünk hasonló borzalmat. 2023. október 7-én mégis megtörtént a felfoghatatlan. Ártatlan csecsemőket, gyermekeket, szüleiket, nagyszüleiket bestiálisan gyilkolták meg Izrael földjén. Jártam a Beeri kibucban, amely a legnagyobb veszteséget szenvedte el ezen a napon. Újjáépítik. Az elhurcoltak hiánya nem enyhül, az áldozatok emléke örökké emlékeztet majd erre a napra. Mégsem élhetünk gyűlölettel a szívünkben.

A Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a XXI. század társadalma csak akkor lehet sikeres, ha tisztában van a múltjával, ismeri, és igyekszik javítani a hibáin. A kisebbségek megkülönböztetése, üldözése soha nem lehet a választott út.

– Mert megoszt és kirekeszt, gyűlöletet szít ott, ahol békére és egymás mellett élésre van szükség. A Mazsihisz ahogy eddig, úgy a jövőben is mindig tenni fog a kisebbségek védelméért, és célja lesz egy elfogadó társadalom építése.

A vetélkedő zsűrijének tagjai:

 • Elnök: Dr. Sebes József, elnök Wallenberg egyesület
 • Andreas Attorp, Svéd nagykövetség képviselője
 • Müller Adrien, nagykövet, Magyarország Stockholmi nagykövetsége
 • Portik Piroska, Külügyminisztérium képviselője
 • Poschné, Lehotai Erszébet, tanár, Semmelweis Egyetem Raoul Wallenberg Többcélú Szakképző Intézménye

Játékvezető: Gavallérné Kancsal Ágnes igazgató, Semmelweis Egyetem Raoul Wallenberg Többcélú Szakképző Intézménye

Zucker-Kertész Lilla beszámolója

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek