Oktatási hagyományok folytatása a Debreceni Zsidó Hitközségen

2021. November 06. / 19:09


Oktatási hagyományok folytatása a Debreceni Zsidó Hitközségen

A zsidó oktatás és a zsidó kultúra ismertetése egykor és most, avagy „Dr. Kardos Alberttől napjainkig” címmel tartottunk konferenciát október 24-én vasárnap a hitközség Bajcsy Zsilinszky utcai székházában.

Heller Zsolt, a Debreceni Zsidó Tudományos és Kulturális Kutatóintézet operatív igazgatója nyitotta meg a konferenciát. A hallgatók több előadáson keresztül juthattak a 100 éves Zsidó Gimnázium emlékére alapozva a jelen és jövő oktatási lehetőségéhez és terveihez.

A Debreceni Zsidó Tudományos és Kulturális Kutatóintézet és a Debreceni Zsidó Hitközség közös rendezvényén elsőként Kreisler Gábor, a Debreceni Zsidó Szabadegyetem vezetője tartott előadást. Hallhattunk az egykori gimnázium legendás múltjáról, melynek alapja az évkönyvekben és szájhagyomány útján fennmaradt emlékek voltak. A kiváló tantestület egyedi oktatási módszereivel elért eredményeit – fennállása 23 éve alatt – csak a holokauszt borzalmai határolták be. 

A délután díszvendége, Földes Laci bácsi, a gimnázium egykori tanulója volt. A visszaemlékezés, a vele folytatott beszélgetés érzékeltette az akkori gimnázium hangulatát. Hallottunk a vasárnapi iskolába járásról, Kárpáti Károly tornatanár, olimpikon segítőkészségéről.

A néhai igazgató, dr. Kardos Albert életútját Heller Zsolt mutatta be. Emlékeztünk a korabeli történelmi korra, a numerus clausus sújtó hatására, az iskola támogatóira, az oktatás eredményeire számszerű adatokkal.

Dr. Forisek Péter, a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központ főigazgatója szerint a történelmi adatközlés és modernitás témakörével jutottunk ki a múltból. Az előadás anyaga Csont István, Debreceni Egyetem Phd. hallgatójával együtt készült.

Már működnek a Debreceni Egyetem és a Debreceni Zsidó Hitközség sikeres projektjei, melyek a kulturális, a turisztikai és a történelem oktatás területeire terjednek ki. A fejlesztés jövőjéről, és a 3D VR technológiáról is hallottunk.

A zsidó oktatás és ismeretterjesztés jövőbeni lehetőségeiről Horovitz Tamás, a hitközség elnöke tartott előadást, melynek alapja a Debreceni Zsidónegyed. Felidézte a múltat, és a közelmúltban felújított zsidó negyedet, mely népszerű lett városunkban. A múltra alapozunk, de előre kell lépnünk. A Kárpát-medencei zsidóság történetét bemutató oktatási és emlékközpont is tervezés alatt áll, melyet a város támogat.

Az oktatás kiemelt feladatunk. Polgári rendszerhez illeszkedő, de a zsidó hagyományokra épülő, zsidó oktatást tervezünk.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Irodalmi zarándokutat terveznek Radnóti Miklós nyomában
Hírek, lapszemle
Zima András történész a Holokauszt Emlékközpont élén

Kommentek