Ötven éve ezen a napon kezdődött a tragikus müncheni olimpia

2022. Augusztus 26. / 09:02


Ötven éve ezen a napon kezdődött a tragikus müncheni olimpia

Az akkor még nyugat-németországi Münchenben éppen ötven évvel ezelőtt, 1972. augusztus 26-án kezdődött meg a XX. Nyári Olimpiai Játékok rendezvénysorozata, amely szörnyű tragédia emlékévé vált. A Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista szervezet az olimpiai faluban túszul ejtette az izraeli sportolókat, két izraelit a terroristák azonnal megöltek, további kilenc sportoló a túszok kiszabadítására irányuló tűzharcban vesztette életét.

Tizenegy izraeli sportoló halt meg a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista szervezet által elkövetett túszejtés következtében az ötven évvel ezelőtt ezen a napon megkezdődött müncheni XX. nyári olimpián.

A világversenyen 121 ország több mint 7 ezer sportolója vett részt, a túszdráma a játékok megkezdése után mintegy tíz nappal, 1972. szeptember 5-én hajnalban történt. A terroristák – miután túszul ejtették az izraeli sportolókat, akik közül kettőt megöltek – szabad elvonulást és ahhoz egy repülőgépet követeltek. A terroristák a túszaikkal az olimpiai faluból el is jutottak a fürstenfeldbrücki repülőtérre, ahol a nyugat-német német rendőrség a túszok kiszabadítására akciót indított. Az ennek során kitört lövöldözésben további kilenc izraeli sportoló halt meg.

m.jpgA fürstenfeldbrücki repülőtér a tűzharc után

A rettenetes tragédia ellenére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az olimpiai játékok folytatása mellett döntött, így a világverseny – az eredeti terveknek megfelelően – szeptember 11-ig tartott. 

Mint honlapunkon beszámoltunk róla: az elhunyt 11 sportoló emlékére egy magyar és egy izraeli ultramaraton-futó múlt héten vasárnap a Dohány utcai zsinagóga elől Münchenbe indult, hogy 11 napos futással emlékezzen meg az áldozatokról. 

(Címlapkép: az áldozatok koporsói München egyik zsinagógájában)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Betekintés a női zsidó imakönyvek világába I. rész
Zsidó világ
Felújíthatják a gyulai rabbiházat
2024. Május 03. / 11:46

Felújíthatják a gyulai rabbiházat