Ma volna 100 éves Marlon Brando, akit zsidók vezettek be a könyvek világába

2024. Április 03. / 09:19


Ma volna 100 éves Marlon Brando, akit zsidók vezettek be a könyvek világába

A XX. század egyik legnagyobb hatású amerikai filmszínésze, Marlon Brando 1924. április 3-án született. Nem volt zsidó, most mégis megemlékezünk róla, hiszen alig 20 éves korában, amikor saját bevallása szerint semmit sem tudott a világról, zsidó barátai hatására lett könyvolvasó és kultúrafogyasztó ember, sőt, még jiddisül is tanult tőlük.  

Marlon Brando az 1940-es években a New York-i The New School for Social Research (Új társadalomtudományi  Iskola) nevű intézet hallgatója lett, ahol – mint visszaemlékezéseiben elmesélte – a tanárai olyan zsidók voltak, akik Hitler elől menekültek az Államokba. Brando azt mondta róluk, hogy „megbecsült tanárok voltak, ők alkották az iskola krémjét". A tanárok közül a híres Stella Adlerrel került a legközelebbi kapcsolatba, akinek családjával olyan szoros barátságot kötött, hogy úgy érezte: szinte örökbefogadták őt. 

Stella Adler lánya, Ellen Adler egy ideig a barátnője, majd Brando 2004-ben bekövetkezett haláláig barátja volt a színésznek. Azt mondta róla, hogy a fiatal Brandót „beszippantotta” a bohém zsidó család légköre. A színész a „Songs My Mother Taght Me” (Dalok, amiket anyám tanított nekem) című emlékiratában fogalmazta meg azt a melegséget, amelyet zsidó barátai iránt érzett. Mint mondta: „ők vezettek be olyan könyvek és eszmék világába, amiknek a létezéséről előzőleg nem is tudtam. Képes voltam egész éjjel fennmaradni velük, hogy kérdéseket tegyek fel, vitatkozzak és tanuljak".

A Forward cikke nyomán

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
A széder-est varázsa
2024. Április 25. / 09:13

A széder-est varázsa

Élet + forma
„Team Mit Tud” – a Dohány Klubban
2024. Április 08. / 21:04

„Team Mit Tud” – a Dohány Klubban

Élet + forma
Meghívó: Szédereste a Dohány körzettel a Goldmark teremben