Holnap lesz Timár György Tamás búcsúztatása

2021. Január 19. / 16:57


Holnap lesz Timár György Tamás búcsúztatása

Timár György Tamás ügyvéd, volt parlamenti képviselő, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) egykori vezető elöljárójának temetése január 20-án, szerdán délelőtt 11 órakor lesz a budapesti Kozma utcai temetőben.  


Timár György Tamás 1937. április 26-án született Budapesten. Édesapja, Timár József világhírű élelmiszervegyész volt, az ő fejéből pattant ki többek közt a nyalóka ötlete is. Szabadalmai külföldi licencdíjaiból tekintélyes magánvagyonra tett szert, amelyet aztán az államosításkor mind elveszített: állami tulajdonba került a jelentős exportot lebonyolító Timár Cukorka- és Csokoládégyár, és megfosztották ötven budapesti bérházától is. Édesanyja, Neuberger Izabella (1902-1986) 1925-ben szintén elvégezte a jogtudományi kart, de az akkori időkben a nőknek nem volt lehetőségük ilyen hivatás gyakorlására; a háztartást vezette. Rokonsága csaknem teljes egészében a holokauszt áldozatává vált, Auschwitzban és Dachauban vesztették életüket.

Apja nyomdokain haladva élelmiszervegyész akart lenni, de 1955-ben „osztályidegen” származása miatt nem vették fel a Budapesti Műszaki Egyetem élelmiszervegyész szakára. 1960-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát, majd ügyvédként kezdett tevékenykedni. 

Timár György Tamás 1964 őszén az Onódy-ügy egyik vádlottjának védője lett. Ezzel összefüggésben 1965 júliusában letartóztatták és egy politikai koncepciós per keretében 1965 novemberében kémkedés bűntettének elkövetése miatt hat év és hat hónap szabadságvesztésre és vagyonelkobzásra ítélték. A másodfokú tárgyaláson bűncselekmény hiányában felmentették ugyan a kémkedés vádja alól, de helyette „sajtó útján elkövetett izgatás kísérletében” mondták ki bűnösnek. A Legfelsőbb Bíróság zárt tárgyaláson 1966 februárjában hozta meg a jogerős ítéletet: a börtönbüntetést öt évre leszállították, ugyanakkor a vagyonelkobzást foglalkozástól eltiltással is megtoldották.

A Legfelsőbb Bíróság 1989 decemberében felmentette az ellene annak idején emelt vád alól, és mivel bűncselekményt nem követett el, az akkori ítéletet – a bűnösség kimondása és a büntetés kiszabása miatt – törvénysértőnek minősítette. Ügyvédi praxisát is csak ekkor kapta vissza. 

Timár György Tamás a rendszerváltás után, 1994 és 2002 között a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt országgyűlési képviselője volt. 1991–1993-ban a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezető elöljárói tisztségét töltötte be, 1991 és 1995 között a Holokauszt Áldozatai Magyarországi Szövetsége elnöke volt, részt vett több alapítvány, így a Timár-Neuberger (1990) és a Talmud Tóra (1990) tevékenységében.

A hosszú betegség után, életének 84. évében elhunyt Timár György Tamás búcsúztatása január 20-án, szerdán 11 órakor lesz a Kozma utcai izraelita temetőben.

(Forrás: MTI, Jogi Fórum, Parlament.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek