Gyász: Elhunyt Uri Zohár, az izraeli filmművészet meghatározó alakja

2022. Június 02. / 16:20


Gyász: Elhunyt Uri Zohár, az izraeli filmművészet meghatározó alakja

86 éves korában elhunyt Uri Zohár színész-rendező, komikus, az izraeli filmművészet és kultúra meghatározó alakja – jelentette a helyi média csütörtökön.

Izrael egyik legismertebb és legnépszerűbb író-rendező-komikusa 1935-ben, szüleinek Lengyelországból Palesztinába költözése után két évvel, Tel-Avivban született.

Uri Zohár az ötvenes években a hadsereg művészegyüttesében játszott, majd Tel-Avivban filmek forgatókönyv-írásával és rendezésével foglalkozott, s az izraeli filmkultúra meghatározó alapítói közé tartozik.

Író-rendezője és egyik főszereplője volt az induló izraeli televíziózás máig rendszeresen játszott, 1968-tól 1973-ig forgatott komédiasorozatának, a Lulnak (Tyúkól).

A ma klasszikusnak számító zenés-humoros jelenetsorozatokban - a hatvanas évek nyugati beatmozgalmától is befolyásolva - gúnyolták az izraeli társadalom összes fonákságát, s a korszak összes tabuját megdöntötték. A sorozatnak az 1973-es jom kippuri háború vetett végett, a tervbe vett ötödik évad adását már nem tudták elkészíteni.

Emellett a hatvanas évek végén és a hetvenes évek tetején az általa vezetett Lul-csoporttal leforgatták Izrael máig talán leggyakrabban játszott filmtrilógiáját, mely a tel-avivi fiatalok mindennapjait ábrázolta és figurázta ki, olykor kemény társadalomkritikával. A Mecicim (Leselkedők) máig az egyik legjelentősebb izraeli kultmozinak számít.

A Lul-csoporttal harcos békemozgalmi dalokat is írtak és játszottak, melyeket az izraeli baloldal azóta is énekel a tüntetéseken, s az izraeli könnyűzene alapjaivá váltak.

1974-ben három hónapos közmunkabüntetésre ítélte a tel-avivi körzeti bíróság marihuána használatáért, majd két évvel később filmes tevékenységéért elnyerte az ország legmagasabb kitüntetését, az Izrael-díjat - amit a rendszer elleni tiltakozásként nem vett át.

A hetvenes évek végén egyre vallásosabb lett, majd Tel-Avivból Jeruzsálembe költözött, és ultraortodox rabbivá vált. Azóta csak szórványosan szerepelt a közéletben és a médiában, az egyik választási kampány idején a keleti vallásosok ultraortodox Sasz pártjának próbált híveket szerezni. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Gyász: 97 éves korában elhunyt Fahidi Éva, holokauszttúlélő
Mazsihisz hírek
Édes-mézes új évet, avagy skajach a Frankel-körzetnek!