Emlékezés Reményi Samura, az idén 150 éves csurgói tűzoltó egylet alapítójára

2024. Május 07. / 11:27


Emlékezés Reményi Samura, az idén 150 éves csurgói tűzoltó egylet alapítójára

Szerző: Kácsor Zsolt

Az 1851-ben Csurgón született Reményi Samu munkássága nemcsak a somogyi városban, de az országos tűzoltó szervezetek tevékenységében is maradandó nyomot hagyott. A napokban az ő emléke előtt hajtott fejet Csurgó város vezetése abból az alkalomból, hogy idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját a Reményi Samu által megszervezett Csurgói Tűzoltó Egyesület.

– Hálával és köszönettel tettük ma délelőtt tiszteletünket a csurgói izraelita temetőben Reményi Samu volt elnök előtt, aki a csurgóin túl a megyei tűzoltószövetséget is megszervezte. Köszönet munkájáért! – tette közzé a hivatalos Facebook-oldalán Füstös János, Csurgó város polgármestere.

rem2.jpgFőhajtás Reményi Samu síremléke előtt a csurgói zsidó temetőben. Forrás: Füstös János/Facebook

Füstös János a Csurgói Önkéntes Tűzoltóegylet 150, valamint a Somogy Vármegyei Tűzoltószövetség 125 éves évfordulója alkalmából összehívott Flórián napi ünnepi állománygyűlésen is köszöntötte a résztvevőket.

Reményi Samu 1851-ben Csurgón született. Nevéhez fűződik a Csurgói Tűzoltó Egyesület megalakítása. 1896-ban Budapesten a millennium jegyében megrendezett Tűzoltó Kongresszuson előadást tartott a kisvárosi tűzoltóság készenlétéről. 1899-ben a Csurgói Tűzoltó Egyesület megalakulásának 25. évfordulóján alakítják meg a Vármegyei Tűzoltó Szövetséget. Munkássága elismerését jelentette, hogy a Vármegyei Tűzoltó Szövetség első elnöke lett. Ha szükség volt rá, később is felöltötte a tűzoltó egyenruhát. Munkássága maradandó nyomot hagyott a Országos Tűzoltó Szervezetek tevékenységeiben is. 

1999-ben a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség megalakulásának 100. évfordulójára „Reményi Samu emlékérem” kitüntetést alapítottak. 1934. december 15-én hunyt el. Maradványait a csurgói izraelita temetőben helyezték örök nyugalomba. 

Unokái a világhírű fényképész, Juan Gyenes és az író, költő, lapszerkesztő Reményi Gyenes István.
Forrás: Szon.hu


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek