Mazsihisz: Elfogadták a 2024-es büdzsét, megvan az új alelnök

2023. December 04. / 12:11


Mazsihisz: Elfogadták a 2024-es büdzsét, megvan az új alelnök

Jelentős események történtek a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tegnapi közgyűlésén: élőben jelentkezett be Izraelből Gideon Sza'ár miniszter; elfogadták a szervezet jövő évi költségvetését; dr. Nógrádi Pétert választották a Mazsihisz új alelnökévé; a Szövetség tagja lett a Nagykállói Zsidó Hitközség.

Dr. Frölich Róbert országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbijának nyitóimájával kezdődött a Mazsihisz legfőbb döntéshozó testületének, a közgyűlésnek a tegnapi ülése, ahol a küldöttek egyperces néma felállással emlékeztek meg október 7-e áldozatairól. 

Gideon Sza'ár: A barbárokat csak az öldöklés vezérli

A közgyűlésen élő videókapcsolatban lehetett kérdéseket feltenni Gideon Sza'ár izraeli miniszternek, aki többek között elmondta: Izraelnek a gázai övezet északi és déli határával szomszédos területeiről mintegy 200 ezer állampolgár kényszerült elhagyni otthonát, róluk az állam gondoskodik átmeneti szálláshelyeken, mint a kormánytag fogalmazott: ezek az emberek tragikus módon földönfutók lettek a saját hazájukban. Egyelőre nem lehet felmérni, hogy az állam gazdasági erőforrásaiból mennyi költséget jelent, ami október 7-e óta történt, de a miniszter közölte: „győzni fogunk!”. 

gid_kgyűlés.jpgGideon Sza'ár miniszter válaszol a kérdésekre

Mint mondta, ő maga nem jós, hogy meg tudná mondani,  mi történik a háború folyamán, mindenesetre „ha délen biztonságban élhetnek majd az állampolgárok, akkor a fele munkát már elvégeztük”. Hozzátette: minden attól függ, s ez a legfőbb kérdés, hogy kik fogják uralni a gázai övezetet; a Zsidó Állam nem várja el a terroristáktól, hogy szeressék Izraelt, de azt elvárja, hogy hagyják az országot nyugalomban élni. 

Arra a kérdésre, hogy a Zsidó Állam polgárai hogyan élik meg, hogy északon és délen is háború dúl, Sza'ár azt mondta: „igyekszünk a lehetőségek szerint normális életet élni, pontosabban úgy teszünk, mintha normális állapotok uralkodnának az országban”.  

A kérdésre, miszerint a diaszpóra zsidósága miben tud segíteni Izraelnek, a miniszter kifejtette: „leginkább azzal, hogy mindenkinek elmagyarázzák: a fanatikus terroristák életkorra és nemre való tekintettel gyűlölnek minden zsidót, az összes zsidó életére törnek, de nemcsak Izraelben, hanem félő, hogy Európában is”. Ezeket az embereket a barbarizmus és a gyűlölet vezérli, ezért a diaszpórában mindenkinek el kell magyarázni, hogy az ISIS fenyegetést jelent Európára is, hiszen ezeket a barbárokat csupán az öldöklés érdekli, és az, hogy kiírtsák a zsidókat és a keresztényeket. Sza'árnak az a véleménye, hogy nem lehet velük párbeszédet folytatni, hiszen minden történelmi eseményért – a francia forradalomért, a világháborúkért – a zsidókat okolják, és nemcsak az izraeli zsidókat, hanem minden zsidót az egész világon. 

Dr. Grósz Andor elnöki beszámolója

Középen: dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnök. Fotó: Gádor GyörgyKözépen: dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnök. Fotó: Gádor György

Ezek után dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke számolt be a megválasztása óta eltelt eredményekről. Kifejtette: az új vezetés mérsékelte a Szövetségen belüli feszültségeket, és figyel a rabbikar véleményére; fókuszál az ifjúságra, létrejött az Ifjúsági Osztály, s a fiatalok megszólítására hamarosan létrejön a Kulturális és Ifjúsági Központ; méltatta a Rumbach-zsinagóban tartott szombatfogadásokat, amelyeken rengeteg fiatal vesz részt; erősítették a Mazsihisz egyházi jellegét, a rabbtestület élére elnököt választottak, és hangsúlyosan vesz részt a Szövetség munkájában az országos főrabbi; Gyöngyösre és Nagykállóban rabbit neveztek ki; az elnök munkáját Darvas István főrabbi segíti; Fináli Péter személyében folyamatosan figyelemmel kísérik  a vidéki hitközségek munkáját, problémáit; az elnök számos kormánytaggal találkozott, aminek mérhető pozitív eredménye van, hiszen több milliárdos forrás érkezik a Szeretetkórház és az OR-ZSE beruházásaira. 

gr_kgyűlés.jpgDr. Grósz Andor az elnöki beszámolóját tartja, mellette bal szélen dr. Kunos Péter, jobbra Mester Tamás, jobb szélen dr. Kilián Tibor ügyvéd

Az eredményekről szólva dr. Grósz Andor elmondotta azt is: a Szövetségen belül bizottság alakult a holokauszt jövőre esedékes 80. évfordulójára szervezett események koordinálására és a kormánnyal, valamint különböző szervezetekkel való kapcsolattartásra; a nemzetközi kapcsolatok erősödnek, hiszen szoros kapcsolat alakult ki az Európai Zsidó Kongresszussal, ő maga kétszer találkozott Izrael államfőjével és a Mazsihisz előző vezetéséhez hasonlóan folyamatos kapcsolatban van a Zsidó Világkongresszussal; kiegyensúlyozottabb lett a kapcsolat az EMIH-hel és a MAOIH-al. Az EMIH kapcsán később az elnök megjegyezte: nem baráti, hanem korrekt kapcsolatról van szó, a Mazsihisz vezetése pedig nem hagyja, hogy az EMIH a Mazsihisz territóriumára lépjen. 

Dr. Nógrádi Péter legyőzte Horovitz Tamást

Miután a májusi közgyűlésen szavazategyenlőség (52-52 voks) alakult ki az alelnöki posztra pályázó Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke és a májusban a Mazsihisz Vezetőségébe bekerült dr. Nógrádi Péter ügyvéd között, a közgyűlésen titkos szavazással pótválasztást tartottak. 

Nóg_kgyűlés.jpgDr. Nógrádi Péter, a Mazsihisz új alelnöke

Ennek eredménye szerint 89 érvényes szavazatból dr. Nógrádi Péter 48, míg Horovitz Tamás 41 szavazatot kapott, így Mester Tamás, a BZSH elnöke mellett a jövőben dr. Nógrádi Péter fogja ellátni az alelnöki feladatokat. A Vezetőség két leendő tagjáról is szavaztak, de az eredménytelen lett, így a következő közgyűlésen szavaznak erről. 

A 2024-es költségvetés elfogadása

A közgyűlés elfogadta a 2024-es költségvetést, amelyről dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezetője kifejtette: idén a bevételi oldal hangsúlyos eleme a turisztikai bevétel volt, s ennek köszönhetően forrásokat lehetett átcsoportosítani különböző fejlesztésre, beruházásokra; a Szövetség 15 százalékkal emelte a vidéki hitközségek járadékuttatását; összességében szólva – hangsúlyozta dr. Kunos Péter – „a jövő évi költségvetés sarokszámai a közgyűlés és a Vezetőség által meghatározott elveit tükrözik”. 

A 2024-es költségvetési előterjesztést dr. Grósz Andor azzal egészítette ki, hogy a kormány jövőre valamivel több mint 1 milliárd forintot juttat a soá 80. évfordulójára szervezett eseményekre, ezt a pénzt az állam a Mazsöknek utalja át, amely pályáztatás révén osztja el a támogatást. Hozzátette: nemcsak a fontosabb emléknapokra terjednek ki a Mazsihisz megemléketései, a vezetés ugyanis 2024. január elsejétől december 31-ig tervezi az emlékévet. 

A napirendi ponthoz hozzászólt Gerő Péter, aki üdvözölte, hogy a kultúra támogatása hangsúlyos szerepet kapott a költségvetésben; Tamás Péter azt vetette föl, hogy társult tagsággal rendelkező reformhitközségek – a Szim Salom és a Bét Orim – között nem több mint 30 milliót kellene szétosztani, hanem csak 3-3 milliót, a többit a vidéki hitközségeknek kellene átutalni.

Ennek kapcsán hosszabb vita alakult ki, a Szim Salom alelnöke, Árvai Péter arra kérte a közgyűlést, hogy ne csökkentsék a támogatásukat, hiszen sok emberhez jutnak el, akiknek fontosak a zsidó gyökereik, azaz a tevékenységük révén a magyar zsidóság egésze gazdagodik. Heisler András, a Szövetség volt elnöke sem értett egyet Tamás Péterrel, szerinte történelmi lépés volt a két reformhitközség felvétele, Tamás Péter felvetését pedig megalázónak nevezte, amely nem veszi figyelembe a valóságot, és a valóság az, hogy a Szim Salom és a Bét Orim révén több száz ember imádkozik. Heisler András hozzátette: rendezni kellene azt a kérdést, miszerint ha új zsidó hitközségek alakulnak, akkor ezek támogatására Mazsihisz 80 %-ban, az EMIH 12 százalékban, a MAOIH 8 %-ban száll be, az elmúlt 2-3 évben ugyanis csak a Mazsihisz adott támogatást, a másik két felekezet nem. 

szav_kgyűlés.jpgA küldöttek szavaznak

Tamás Péter 3-3 milliós módosító javaslatát a küldöttek leszavazták, megszavazták viszont dr. Kunos Péter azon kompromisszumos felvetését, hogy a két reformegyház jövőre is annyit kapjon, mint amennyit tavaly állapítottak meg, azaz 15-15 millió forintot, az így felszabdult pár millió forintot pedig tartalékalapba helyezték. Villányi Tibor, a Győri Zsidó Hitközség elnöke erre bejelentette: a győri hitközség járadékjuttatásából 1,5 milliót felajánl a két reformhitközségnek. 

Teljesült az utolsó kívánság

Újra napirendre került a Nagykállói Zsidó Hitközségnek a Mazsihiszbe való felvétele, ami a múltkori közgyűlésen nem kapott támogatást. Most azonban elsöprő többséggel – 72 igen, 2 nem, 2 tartózkodás – beválasztották a Szövetségbe Nagykállót. 

bla_kgyűlés.jpgBlajer Gábor, a Nagykállói Zsidó Hitközség vezetője

Az ottani hitközség vezetője, Blajer Gábor ezt hálásan köszönte meg, hiszen mint korábban kifejtette: néhai édesanyja utolsó kívánsága teljesül azzal, ha Nagykállóban zsidó hitközség alakul a Mazsihisz berkein belül.

A záróimát Szerdócz Ervin rabbi mondta el. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek