Salamon Rossi és kora a Héber Imre Klubban

2023. November 24. / 09:30


Salamon Rossi és kora a Héber Imre Klubban

A késő itáliai reneszánsz legkiemelkedőbb zsidó zeneszerzője és a mantovai hercegek udvari muzsikusa, Salamon Rossi (olaszul: Salamone vagy Salomone de'Rossi) munkásságáról és koráról lesz szó a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában működő Héber Imre Klub következő előadásán. A rendezvény november 29-én, szerdán délután fél 4-kor kezdődik, az előadók Ádám Mária és Villányi András.

Salamone de'Rossi 1570-ben zsidó családban született az itáliai Mantova városában, és már gyermekkorában hírnevet szerzett magának rendkívüli hegedűjátékával. Kiemelkedő zenei tehetségét jelzi, hogy már 17 éves korában udvari muzsikus lett a Gonzaga hercegek által uralt Mantovában. Számos zeneművet komponált, amelyek a maga korában roppant népszerűek és kedveltek voltak, így a zeneszerző – annak dacára, hogy zsidó származású volt – élete végén már a katolikus hercegi család hangversenymestere volt. 1630-ban hunyt el szülővárosában.

ec56366d-ed7a-4407-bb3a-b8930efd08d7.jpg

Erről a rendkívüli tehetségű muzsikusról és koráról szól az az előadás, amelyet Ádám Mária, az OR-ZSE Goldmark Kórusának vezetője és Villányi András fotóművész tart a  Hegedűs Gyula utcai zsinagóga Héber Imre Klubjában november 29-én, azaz jövő héten szerdán, délután fél 4-től. 

Aki nem tud személyesen jelen lenni az előadáson, az a rendezvényt az interneten is nyomon követheti a ZOOM platformon. Ehhez az előadás előtt pár perccel kattintsanak ide.

Címlapkép: a mantovai hercegi palota nagytermének mennyezeti freskója. Forrás: Vfmt.com

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek