Különlegességek az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon

2022. Augusztus 24. / 20:56


Különlegességek az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon

Felhívjuk kedves közönségünk figyelmét, hogy a szeptember 4-én kezdődő Zsidó Kulturális Fesztiválon olyan produkciókkal is készülünk, amelyek a maguk nemében igazi különlegességek. Először is lesz két ősbemutató: az egyik az Emberszag című film-szín-játék, a másik pedig a Forró csokoládé című zenés komédia; s ugyancsak rendkívülinek ígérkezik a 4 világ, 4 évszak című est, amelyen a klezmer, a romantika, a zsidó liturgia és a barokk zenei világai találkoznak.

zskf-különlegességek-cimlap.png

Korcsolán Orsolya hegedűművész és az Anima Musicae Kamarazenekar 4 világ, 4 évszak című hangversenye olyan zenei különlegesség, amiről nem szabad lemaradni, hiszen a zenészek azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy négy, egymástól gyökeresen eltérő, szakrális mélységeikben azonban mélyen azonos darabokat adnak elő. A Rumbach utcai zsinagógában szeptember 8-án, csütörtökön este 7-től kezdődő koncert a klezmer, a romantika, a zsidó liturgia és a barokk kor találkozását ígéri. A négy zenei világ ebben a sorrendben követi egymást: Max Bruch: Kol Nidre; Felix Mendelssohn Bartholdy: 7. D-dúr vonós szimfónia; Jávori Ferenc: Doyna; Antonio Vivaldi: Négy évszak. Kihagyhatatlan művészi élmény lesz, amit nemcsak az említett szerzők világklasszis volta garantál, hanem az előadóművészek magas szintű profizmusa is.

A Hegedűs Gyula utcai zsinagóga ezúttal egy zenei komédia ősbemutatójának helyszíne lesz szeptember 11-én, vasárnap este 7-től: Budapesten a közönség ekkor láthatja először a Teszter Nelli-Nógrádi Gergely szerzőpáros Forró csokoládé című, kétrészes darabját. Teszter Nelli zongoraművész és Nógrádi Gergely főkántor-író első közös színpadi műve bővelkedik a vérbő helyzetkomikumban, a remekül megírt figurákban és az érzelmes, fülbemászó melódiákban. A fergeteges szórakozást ígérő, koncertszerű előadásban operaházi és operettszínházi művészek mellett a hazai könnyűzenei élet kiválóságait is köszöntheti a zsidó fesztivál közönsége. Az est rendező-koreográfusa a Kossuth-díjas Szakály György.

09_11_Hegedus_Teszter_Nogradi_post.jpg

Ugyancsak ősbemutatóval jelentkezik a Zsidó Kulturális Fesztiválon most először a Madách Színház, amelynek Tolnay Szalonjában az Emberszag című film-szín-játékot adják szeptember 12-én, hétfőn este 7 órától. Szép Ernő életének és költészetének valódi mélységei elevenednek meg az író Emberszag című regényének filmadaptációjában, amely húsz sorsfordító nap történéseinek rezignált, lírai elbeszélésével történetileg és művészileg is hitelesen mutat be egy embertelen korszakot. Az író naplójából készült drámai előadásban lírai ellenpontként Szép Ernő versei és sanzonjai is megszólalnak. Figyelem, a vetítés után még nem ajánlatos hazamenni, ugyanis az est folyamán beszélgetést hallhatnak az alkotókkal, valamint a darab zseniális főszereplőjével, a Szép Ernőt alakító Gyabronka Józseffel.

09_12_Madach_Emberszag_post.jpg

Készüljenek a zsidó fesztiválra olyan örömmel, amilyen örömmel mi szervezzük a rendezvény-sorozatot, hiszen ne feledjék: életörömre hangolunk!

A Fesztivál részletes programja IDE KATTINTVA tekinthető meg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek