Kamarás Iván a zsidó fesztiválon: „Jávor Pált szívesen eljátszanám”

2021. Augusztus 16. / 07:23


Kamarás Iván a zsidó fesztiválon: „Jávor Pált szívesen eljátszanám”

Szerző: Kácsor Zsolt

Egy fess pesti este címmel ad koncertet Kamarás Iván Jászai Mari-díjas színművész az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon. A népszerű művész estjén több más dal mellett a mára már legendássá és klasszikussá lett régi magyar filmek zenéi is felcsendülnek. Villáminterjú Kamarás Ivánnal, akivel a budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagógában találkozhatnak augusztus 24-én, egy fess pesti kedden este 7 órakor. 


– Mi ragadta meg leginkább a régi idők magyar filmjeinek zenéjében olyannyira, hogy kedvet kapott előadni a filmslágereket?
– Már gyerekkorom óta szeretem ezeket a régi filmeket, bár az Egy fess pesti este nemcsak filmzenéket szólaltat meg. Abban biztos vagyok, hogy az nem lehet véletlen, hogy ezek a dalok ennyire kiállták az idő próbáját, hiszen az én korosztályom, sőt, a tizenévesek is szívesen hallgatják. A koncert tökéletes szórakozás az egész családnak, sokszor jön unoka, szülő, nagyszülő együtt.

 – Melyik dal a személyes kedvence, amelyet a legnagyobb örömmel énekel?
– Igazából mindig más. Az összes dalt nagyon szeretem, személyes kedvenceim. Egy kicsit leporoltuk őket, jazz, dixieland, gipsy-swing stílusban, de úgy, hogy megmaradt a dalok eredeti formája, szépsége.

– Ha lehetősége lett volna rá, akkor az 1920-30-40-es években készült fekete-fehér magyar filmek közül melyiknek vállalta volna el a főszerepét, és miért?
– Erre nem igazán tudok válaszolni, mert sosem azt figyelem, hogy mi lett volna, ha. Mindig arra koncentrálok, hogy mi lehet még.

– Van-e olyan Jávor Pál-film, amelynek egy esetleges remake-jében főszerepet vállalna?
Darvas Ivánon kívül Jávor Pálhoz is nagyon sokszor hasonlítanak. Ha jó a forgatókönyv, bármelyikben, boldogan. Vagy akár nagyon szívesen eljátszanám őt magát egy életrajzi filmben, hiszen nagyon izgalmas, tanulságos sors jutott neki. 

Az Egy fess pesti este nem egy hagyományos színészkoncert. A ’20-’60-as évek lüktető magyar dalai és filmzenéi a magyar filmgyártás aranykorát idézik meg olyan közönségkedvencekkel, mint a Meseautó, a Kicsit szomorkás a hangulatom, a Villa Negra, a Fogj egy sétapálcát, Mindig az a perc és így tovább. 

A Fess Band kiváló zenészei gipsy-swing és dixieland lüktetést adnak a dalokat, megőrizve azok eredeti hangulatát, Kamarás Iván pedig a dalok között sok-sok kulisszatitkot árul el a kor legnagyobbjairól. Színészöltözők és művészbüfék adomakincseit, olyan titkokat, amelyeket egyetlen életrajzi könyvben sem olvashattunk. 

A művészek mindezt sok humorral tetézik, így az este jelmondata: nevetés, könny, sóhaj és egyebek… Kamarás Iván rajongóknak kötelező, a többeknek kiemelten ajánlott!

A koncertről ezen a linken olvashatnak részleteket, a 23. Zsidó Kulturális Fesztivál teljes programját pedig ezen a honlapon találják. Jó szórakozást!

(A címlapképet Császár Bálint készítette)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek