Időszaki kiállítás nyílik a csornai zsidóság történetéről Csornán

2022. Április 21. / 10:20


Időszaki kiállítás nyílik a csornai zsidóság történetéről Csornán

Az „Élet – A csornai zsidóság története” című új időszaki kiállítás 2022. július 31-ig látogatható a Csornai Múzeumban. (Pontos cím: Csorna, Szent István tér 34.)

A kiállítás két nagyobb egységből tevődik össze: a Mosoni Zsidó Hitközség segítségével bemutatják Kass János „Zsidó Ünnepek” rézkarcsorozatát, illetve ehhez kapcsolódóan az egykori Csornai Zsidó Hitközség emlékeit, a mindennapokat, a történelmüket. A kiállítást a tragikus 1944/45 zárja, ám ennek ellenére az élet folytatásának reményét jelenítik meg, a túlélők gyermekeinek segítségével – akik ugyan már régóta nem Csornán élnek, ám továbbra is idetartozónak érzik és vallják magukat.

A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozás kapcsolódik, amelyre e-mail-en muzeum.csornai@gmail.com vagy telefonon (96/261-527) lehet jelentkezni. Javasolt korhatár általános iskola 3. osztálytól. 

A múzeumpedagógiai foglakozások a célcsoport korától, felkészültségétől függően hangsúlyosan a zsidó ünnepkör bemutatására épülnek. Kass János rézkarcsorozatán és a zsidó szakrális tárgyakon keresztül szemlélti ennek a színes és összetartó vallási közösségnek a mindennapjait és ünnepeit. 

Kifejezetten ajánlják a tárlatot hittan-, történelem- és osztályfőnöki tanórák kiegészítéseként.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek