Ha Zsidó Kulturális Fesztivál, akkor: klezmer a négyzeten!

2022. Augusztus 18. / 16:50


Ha Zsidó Kulturális Fesztivál, akkor: klezmer a négyzeten!

Közönségünk évről évre visszatérő vendégeink már tudják, az új vendégeink pedig most fogják megtudni, hogy a Zsidó Kulturális Fesztivál kihagyhatatlan eleme a klezmer, vagyis a kelet-európai térség zsidóságának világhírű dallamokkal teli népzenéje. A mostani fesztiválunkon négy klezmeres programunk is lesz, fellép nálunk Klezmerész Janicsák Vecával, Falusi Mariann Darvas Kristóffal és művésztársaival, valamint az elmaradhatatlan Budapest Klezmer Band és a Sabbathsong Klezmer Band. Ne feledjék: életörömre hangolunk!

klezmer-cimlap.png

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválelső klezmer-programja a Frankel Leó úti zsinagógában lesz szeptember 5-én, hétfőn este 7 órától, amikor a Klezmerész együttes lép színpadra Janicsák Vecával. A 18 éve alakult Klezmerész együttest aligha kell bemutatni közönségünknek, hiszen a csapat több mint 10 éve állandó résztvevője a rendezvénysorozatnak. Jiddis, szefárd, héber és magyar nyelvű dalokat játszanak, a zenekar egyedi hangzását a két kirobbanóan tehetséges énekesnő, Klein Judit és Török Judit különleges vokálja adja, őket kíséri egy tradicionális összetételű, öt fős zenekar (klarinét, hegedű, gitár, basszus és dob).  A Klezmerész rendszeresen hív vendégelőadókat a koncertjeire, ezúttal sztárvendégük a televíziós tehetségkutatókban feltűnt Janicsák Veca lesz, aki több mint egy évtizede van jelen a magyar pop élvonalában.

Klezmeresz_Event_1920x1005.jpg

Az idei fesztivál második klezmer-programját a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában rendezzük szeptember 7-én, szerdán este 7 órától, amikor Falusi Mariann áll színpadra Darvas Kristóf és zenésztársai kíséretében. A zeneileg magasan képzett Falusi Mariann dzsessz énekesként kezdte a pályáját, 1983-ban ő nyerte meg a híres Ki mit tud? országos versenyt dzsesszénekes kategóriában, majd Lang Györgyivel megalakította a Pa-dö-dö nevű duót, amelynek népszerűsége több mint harminc éve töretlen. Ezen az estén klezmert hallunk majd tőle, s habár a klezmer lehet táncos, lehet szomorkás, lehet hejehujás és lehet sírós-rívós, de ezen a koncerten a klezmer sajátosan „falusimariannos” lesz, ezt bizton állíthatjuk. Falusi Mariann rendkívüli előadóművészi képessége és össze nem téveszthető énekhangja még egy ilyen több évszázados tradícióval bíró műfajt is képes a saját képére formálni.

FalusiMariann_Event_1920x1005.jpg

A következő klezmer-est helyszíne a Dohány utcai zsinagóga, időpontja pedig szeptember 8-a, csütörtök este 8 óra, mikor a kortárs magyar klezmer zene „atyja”, Jávori Fegya lép a közönség elé zenekarával, a Budapest Klezmer Banddel. Megint nem fogunk csalódni: ezúttal is a tőlük megszokott, legendásan magas színvonalon adják majd elő a hagyományos jiddis népzenei dallamkincsre épülő repertoárjukat. A mostani koncertjük egyik különlegessége azonban az lesz, hogy a zenekarral ezúttal színpadra lép a születésnapját ünneplő Rost Andrea világklasszis operaénekes, aki ezúttal magyar, cigány és jiddis népdalokat ad elő. A rendezvény másik különlegessége, hogy ezen a koncerten közreműködnek majd a népzene olyan hazai mesterei, mint Bolya Mátyás, Lukács Miklós és Szokolay Dongó Balázs.

Budapest_Klezmer_Event_1920x1005.jpg

A fesztivál utolsó klezmer-programja a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában lesz szeptember 12-én, hétfő este 7 órától, amikor fesztiválunk egyik állandó fellépőjével, az idén 24 éves Sabbathsong Klezmer Banddel találkozhat a közönség. A Masa Tamás által vezetett együttes ezen a koncerten két legendás művészről emlékezik meg. Egyrészt a 110 éve született Fényes Szabolcsról, aki a vészkorszakban sok zsidó művészt bújtatott az Operettszínház raktárszínházában, másrészt megemlékeznek a zsidókért ugyancsak bátran kiálló Jávor Pálról, az első magyar férfi filmsztárról, aki idén lenne 120 éves. A Sabbathsong Klezmer Bandtől megszokott, vérpezsdítő héber, jiddis és magyar dallamok mellett természetesen szívet, lelket melengető lírai számok is felcsendülnek majd, sőt, a 10 fős formáció meglepetés-produkciókat is tartogat erre az estre.

Sabbathsong_Event_1920x1005.jpg

Tartsanak velünk a klezmer világába, s ne feledjék: életörömre hangolunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Indul Binjomin rabbi Talmud Tóra Akadémiája
Mazsihisz hírek
Izrael budapesti nagykövete a Mazsihisz elnökénél
Zsidó világ
Főpapi ornátus cseréje a kegyelem pillanatában