Gratulálunk az Oscar-díjas Robert Downey Jr.-nak!

2024. Március 11. / 14:12


Gratulálunk az Oscar-díjas Robert Downey Jr.-nak!

Magyar idő szerint múlt éjjel megkapta első Oscar-díját a magyar felmenőkkel rendelkező Robert Downey Jr. amerikai filmsztár. A színész magyar zsidó szépanyja (Deutschländer Eleonóra) és szépapja (Stern Jakab) a tatai zsidó temetőben nyugszanak. Gratulálunk és további sikereket kívánunk neki!

Nem lesz nehéz dolguk, ha föl akarják keresni a világsztár felmenőinek sírját, mert a gondosan karban tartott tatai zsidó temetőben könnyű eligazodni: Stern Jakab nyughelye az A-parcella XVI. sorának 38-as számú sírja, míg feleségét, Deutschländer Eleonórát az A-parcella IX. sorának 2. sírjában temették el.

Most pedig lássuk az 1965-ben New York-ban született Robert Downey Jr. leszármazási vonalát, már ami a magyarországi gyökereit illeti (a színésznek ugyanis litván zsidó fölmenői is vannak). A magyar szépapját Stern Jakabnak hívták, 1820-ban látta meg a napvilágot, és egész életében lisztkereskedőként dolgozott Tatán és környékén. Stern Jakab felesége a Tatán 1828-ban született Deutschländer Eleonóra volt.

A Stern-házaspár két lányt nevelt föl: a Tatán 1844-ben született és 1896-ban meghalt Stern Herminát, valamint az 1848-ban Tatán született, és 1906-ban New York-ban meghalt Stern Ilkát, ő volt Robert Downey Jr. ükanyja. Stern Jakab halála után Deutschländer Eleonóra újra férjhez ment, és Deutsch Simonnal közösen kibéreltek egy malmot Tata határában, Szomódon. Az 1879-en ismét megözvegyült Deutschländer Eleonóra a szomódi malom bérleti jogát a lányának, Ilkának adta át. Stern Ilka férjét Ormay Rudolfnak hívták, 1836-ban született Magyarországon, és szintén New York-ban hunyt el 1909-ben. Az Ormay egyébként magyarosított név: az ükapa eredeti neve Süss Rudolf volt.

Stern Ilka és Ormay Rudolf négy gyermeket nevelt, közülük a legfiatalabbként született Ella Eleonóra 1885-ben, a szomódi malomban született, ő volt Robert Downey Jr. dédnagymamája. Az Ormay-házaspár az 1880-as évek végén vándorolt ki Amerikába, ott kötött házasságot Eleanore Ella Ormay 1911-ben James McLauchlen-nel, és az ő kapcsolatukból született Betty McLauchlen, vagyis Robert Downey Jr. nagymamája. Most a leszármazási vonalon már el is érkeztünk a filmsztárhoz: Betty McLauchlen férjét Robert Eliasnak hívták, ők adtak életet a Robert Elias néven született Robert Downey Sr.-nak, vagyis Robert Downey Jr. édesapjának.

Az Amerikába szakadt felmenők, Stern Ilka és Ormay Rudolf valószínűleg nem sejtették, hogy milyen borzalomtól mentik meg leszármazottaikat azzal, hogy elhagyják Magyarországot. A vészkorszakban ugyanis Tata zsidó lakosságát szinte teljes egészében meggyilkolták.

Fotó: Patrick T. Fallon/AFP

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek