Építs nekem hajlékot! Magyar közösségek zsinagógáiról nyílik kiállítás Kassán

2022. Április 26. / 11:27


Építs nekem hajlékot! Magyar közösségek zsinagógáiról nyílik kiállítás Kassán

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) és a Kassai Zsidó Hitközséggel sok szeretettel vár minden érdeklődőt, 2022. május 3-án, szerdán 16.30 órakor az „Építs nekem hajlékot! Magyar közösségek zsinagógái” című kiállítás megnyitójára a Kassai Harang utcai zsinagógába. A kiállítás június 26-áig tekinthető meg.

A kiállítás az egyes zsinagógaépületek bemutatásával ismerteti a magyarországi zsidóság szakrális építészetét. A tárlathoz képekkel gazdagon illusztrált, szlovák–magyar kétnyelvű kiadvány is készült.

A készítők közel egy évezred alkotásaiból válogattak, hogy a zsinagógaépítészeti műfaj sajátosságait, az építtető közösségeket és történetüket megismertessék a látogatókkal. A középkori soproni zsinagógák, majd a barokk mádi és a klasszicista óbudai zsinagóga után a romantikus építészet gyöngyszemei: a pesti zsinagógák is bemutatkoznak. 

kassa-kiallitás-magyar.jpg

A zsidóság emancipációjának fontos mérföldkövei voltak ezen épületek, a 19–20. század fordulóján épült kupolás zsinagógákkal együtt (Győr, Nagyvárad, Szeged, Szabadka, Újvidék). Külön tablókon kerülnek bemutatásra a kassai zsidóság szakrális épületei is, melyek a kiállítás szlovákiai állomásaihoz készültek kiegészítésképpen, és a romantikus, valamint a 20. századi modern építészet gyöngyszemei.

Kurátor: dr. Oszkó Ágnes Ivett, a MÉM MDK művészettörténész munkatársa
Projektmenedzser: Komlóssy Ágnes, az MMA Nemzetközi és Határon Túli Ügyek Főosztályának vezetője
Szakmai lektorok: Ritoók Pál, Robert Pollák

A kiállítás pontos címe: Kassa, Harang utca 7.

Címlapképünk: A Szegedi Új Zsinagóga üvegkupolája (fotó: Bélavári Krisztina / MÉM MDK)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek