Budapest 150: Kötetbemutató és Sabbatshong-előadás a Goldmarkban

2023. November 28. / 09:26


Budapest 150: Kötetbemutató és Sabbatshong-előadás a Goldmarkban

A Budapest egyesítésének 150. évfordulójára rendezett fővárosi programsorozat egyik elemeként nemrégiben mutatták be Nádor Éva: Micsoda évtizedek! – Budapesti zsidó polgárok című könyvét a Mazsihisz-BZSH székház Goldmark termében. A rendezvényen fellépett a Sabbatshong Klezmer Band több tagja: Masa Anita, Masa Tamás és Varga Tivadar.  

Nádor Éva Micsoda Évtizedek!  – Budapesti zsidó polgárok című könyve egyenes folytatása korábbi hasonló témájú köteteinek, a Csillagos házaknak, a Csillagos életeknek és az Öröm fényeinek. 

A szerző új könyve Budapest izgalmas korszakába vezeti vissza az olvasót: Buda, Pest és Óbuda településekből egyszerrre csak egy nagyváros keletkezett, Krúdy Gyula szavaival: „Észrevétlenül világváros lett a kis Pestből, a kamasz Budapestből" (Boldogult ifjúkoromban, 1929). 

Képernyőkép 2023-11-28 091935.jpg

Az 1867-es kiegyezés és emancipáció után új korszak kezdődött. Felgyorsult a kapitalista fejlődés, a városiasodás, a polgárosodás folyamata. Ebben a hihetetlen fejlődésben a budapesti zsidó polgárok kétségtelenül kiemelkedő szerepet játszottak.Aki a századfordulón látogatott a fővárosba, már egy sokszínű, modern várost látott. A pesti oldalon egymás után tűntek el a földszintes házak, helyüket emeletes bérházak váltották fel. A sugárúton és a körutakon szebbnél szebb villák, paloták emelkedtek. A lóvasutat felváltotta a villamos vasút, a Sugár úton pedig a földalatti vasút. Városszerte kávéházak, színházak, mozik várták a budapesti polgárokat. (Forrás: a kiadó ajánlója.)

A kötetbemutatót színesítette Masa Anita, Masa Tamás és Varga Tivadar (Sabbathsong Klezmer Band) előadása. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek