Az élet házai – Halhatatlan zsidó temetők: Klein Rudolf fotóiból nyílik kiállítás Prágában

2022. Május 30. / 17:24


Az élet házai – Halhatatlan zsidó temetők: Klein Rudolf fotóiból nyílik kiállítás Prágában

A Műcsarnok Az élet házai – Halhatatlan zsidó temetők címmel kiállítást nyit kedden Klein Rudolf fotográfiáiból a Prágai Magyar Intézetben.

"Régi zsidó temetőkben járni olyan, mint belépni egy hatalmas, kézzel írott ősi krónikába, vagy magába az Írásba. Sorokban a sírok, mint talajra írt betűk, írásjelek a rituális épületek is, szegély a fal, mely elválaszt az élők zajos világától. A 19. és 20. századi modern nagyvárosi zsidó temetők eltérnek ettől a hagyománytól, közelebb kerülve a befogadó társadalmi közeg sírkertjeihez" – olvasható a tárlatot beharangozó közleményben.

Klein Rudolf, nemzetközi hírű építészettörténész professzor és fotográfus ebbe a világba vezeti el a látogatókat. Felvételein megelevenedik a prágai Új zsidó temető, a budapesti Salgótarjáni utcai temető és Európa számos nagyvárosa zsidó sírkertjének temetőművészete.

A Műcsarnok 2019-ben azonos címmel megrendezett tárlata Prágában kibővített tartalommal látható keddtől. A kiállítás, melynek kurátora Medve Mihály, augusztus 26-ig látogatható a Prágai Magyar Intézetben.

A kiállítást, május 31-én František Bányai, a prágai Zsidó Hitközség elnöke és Szegő György, a budapesti Műcsarnok művészeti vezetője nyitja meg. A megnyitón közreműködnek Dominika Weiss Hošková és Jiří Hošek gordonkaművészek.A kiállítás augusztus 26-ig tekinthető meg.

 (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek