A 160 éve született nagy zsinagógatervezőre, Baumhorn Lipótra emlékezünk 

2022. Január 19. / 09:55


A 160 éve született nagy zsinagógatervezőre, Baumhorn Lipótra emlékezünk 

Ma lesz a záróeseménye annak a különleges kiállításnak, amely Baumhorn Lipót építésznek és a százhúsz éves szegedi új zsinagógának állít emléket a budapesti Páva utcai zsinagógában. A mai zárórendezvényen filmvetítéssel és tárlatvezetéssel várják a látogatókat, a tárlaton pedig többek között a szegedi zsinagóga eredeti, gazdagon hímzett avatási textiljeit is megtekinthetik: a Tóraszekrény-függönyt és a Tóraköpenyt a Szegedi Zsidó Hitközség restauráltatta. 


A budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpont, a Szegedi Zsidó Hitközség, valamint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ együttműködésében valósult meg az Áhítatos építészeti formák – Baumhorn Lipót tervei a szegedi zsinagógához című kiállítás, amelynek zárórendezvénye ma délután 5 órától lesz a Páva utcai zsinagógában (IX. kerület, Páva utca 39.)

Mint korábban beszámoltunk róla, a Holokauszt Emlékközpont részét képező Páva utcai zsinagóga földszinti terében megvalósult tárlat középpontjában az 1900–1903 között épített szegedi új zsinagóga áll, így állítva emléket mind Baumhorn Lipót építésznek (1860–1932), mind a százhúsz éves szegedi zsinagógának.

A tárlaton a szegedi zsinagóga kiviteli tervrajzai és korabeli dokumentumai mellett a templom avatáskori rituális textiljei, így Tóraszekrény-függönye (parohet) és Tóraköpenye is látható, a gazdagon hímzett selyemtárgyakat a Szegedi Zsidó Hitközség restauráltatta ebből az alkalomból. A műtárgyak mellett bőséges fotóanyag illusztrálja a 160 éve született Baumhorn Lipót életművét is. 

Aki lemaradt volna a budapesti tárlatról, az később megtekintheti a kiállítást más helyszíneken is, az anyagot ugyanis több helyen is bemutatják. A tárlat legközelebb január 24-e és március 31-e között tekinthető meg a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A megnyitó január 23-án, vasárnap délután 15 órakor lesz a kisbéri Hegedűs Pál Helytörténeti Múzeumban.

A kiállítási egységeken nemcsak a Baumhorn Lipót által tervezett huszonhat zsinagóga mutatkozik be, hanem a világi építészeti alkotásokból is ízelítőt kaphatnak a látogatók Bélavári Krisztina fényképész munkái révén. A tárlatnak helyet adó zsinagógát szintén Baumhorn Lipót tervezte, így méltó környezetben emlékezhetünk alkotásaira és közel negyven évet kitevő munkásságára. 

A MAI ROGRAM:

17 óra: Aki értette a növények nyelvét  –  Böröcz László  és Virág Katalin  filmjének vetítése.

18 óra:  Tárlatvezetés Ábrahám Vera könyvtárossal, a Szegedi Zsidó Hitközség Archívumának gondozójával, dr. Pataricza Dóra történésszel és dr. Oszkó Ágnes Ivett művészettörténésszel.

A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. 

Kurátor: Dr. Oszkó Ágnes Ivett, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ művészettörténésze
A Szegedi Zsidó Hitközség restaurálási projektjének vezetője: Dr. Pataricza Dóra, történész
Szakmai tanácsadók: Ábrahám Vera, a Szegedi Zsidó Hitközség Archívumának vezetője; dr. Klein Rudolf tanszékvezető egyetemi tanár, Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar; Ritoók Pál művészettörténész, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ Múzeumi Osztályának vezetője

Forrás: HDKE – Holokauszt Emlékközpont

(Címlapkép: A Baumhorn Lipót által tervezett újvidéki zsinagóga belső kupolájának részlete. Fotó: Bélavári Krisztina/MÉM-MDK)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek