Ma este beköszönt Jom Házikaron – az Emlékezés napja

2024. Május 12. / 19:20


Ma este beköszönt Jom Házikaron – az Emlékezés napja

Ma este beköszönt Jom Házikáron – Izrael elesett katonái és a terror áldozatai emlékére szentelt nap. Az emlékezés napja minden alkalommal megelőzi Jom Háácmáutot, Izrael függetlenségi napját. Az Emléknapon megszólalnak a légvédelmi szirénák, a Siratófalnál kezdetét veszi az állami megemlékezés: a nemzeti lobogót félárbócra eresztik.

Izraelben ma este megkezdődött az Emlékezés napja, amelyen fejet hajtanak az elesett katonák és a terror áldozatai előtt. A csendes és méltóságteljes gyászünnep hétfő estig tart.

 Az idei emléknapon elsősorban a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i támadásának mintegy ezerkétszáz áldozatára, majd az ezután kitört háborúban elesettekre emlékeznek. A Gázai övezetben a szárazföldi harcok októberi megindítása óta kétszázhetvenkét izraeli katona vesztette életét.

Az ünnepségsorozatot a jeruzsálemi Jad Labanim, vagyis a Fiúk Emlékezete nevű emlékhelyen nyitotta meg Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Amir Ohana parlamenti elnök. A következő mozzanat a Siratófalnál lesz Jichák Hercog államfő és Herci Halevi vezérkari főnök részvételével.

Mint vasárnap este, úgy hétfő délelőtt is az egész országban megszólalnak a szirénák, majd megkezdik a jeruzsálemi Herzl-hegyi katonai temetőben a központi megemlékezés a háborúkban elesettekről és a terrortámadásokban meggyilkoltakról.

A tavalyi listához képest az idén 826 olyan izraelivel több szerepel a halottak listáján, aki harcban esett el vagy a terrorizmus áldozata lett. A harcban elesett katonák száma 1860 óta immár 25 039, a civil halálos áldozatoké pedig ezerötszáz 1851-től napjainkig.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek